Annons
Nyheter

Grovjobb ger guldkantad kväll

Han spelar en av huvudrollerna både bakom och framför kulisserna. På torsdag står Jörgen Flink för tredje året i rad som konferencier på Trelleborgsgalan. Men innan dess är det mycket som kommunens kulturchef ska färdigställa.
Nyheter • Publicerad 16 november 2010
Jörgen Flink minns hur Joakim Bäckström under jubel klev upp på scenen för att ta emot Trelleborgs Allehandas kulturpris i fjor. "Få har blivit så hyllade och han blev riktigt rörd."
Jörgen Flink minns hur Joakim Bäckström under jubel klev upp på scenen för att ta emot Trelleborgs Allehandas kulturpris i fjor. "Få har blivit så hyllade och han blev riktigt rörd."Foto: 

– Jag är inte orolig. Vi vet att det är fullsatt på golvet och att det säljs många biljetter till läktaren. Det viktigaste är att folk vill komma till galan, säger han.

Innan den första gästen sätter foten på röda mattan och får ett champagneglas i handen är det mycket jobb som återstår. Söderslättshallen ska förvandlas från svettig idrottshall till glimrande festlokal. Svarta tyger ska dölja handbollsmålen. Bord, stolar och scen ska in. Banden ska bokas, generalrepetitionen ska sättas och nästan en mil kabel ska dras. Projektet engagerar närmare tio kommunanställda veckorna innan galakvällen och på torsdag kväll är baguetter beställda till 35 personer som kommer att arbeta aktivt under galan. Cateringfirmans personal tillkommer, men artisterna är inräknade. Andreas Johnson och Mikael Neumann får egna baguetter, men av tradition delar Jörgen Flink med scenteknikern.

Annons

– Någon lyxmat blir det inte för oss, skrattar han. Första året glömde de köpa varsin baguette åt oss, sedan dess delar vi alltid en bakom skynket på scenen.

Som konferencier gäller det att vara väl påläst och hitta en humor som fungerar på publiken. Timing och anpassning till situationen är viktigt. Och att våga satsa.

– Den största utmaningen för mig är att få en överblick och att hålla tiden under galan. Och att få med publiken, det är en stor utmaning när alla fokuserar på att äta eller prata med bordsgrannen, säger Jörgen Flink.

Nytt för i år är husbandet, Peter Berglunds orkester, som står för levande musik hela kvällen. Varje pristagare kommer att ackompanjeras på sin väg fram till scenen. Tillsammans med försäljningen av billigare biljetter med komprimerad galamiddag på läktarplats hoppas Jörgen Flink att det ska höja stämningen ytterligare. Trelleborgsgalan ska leva upp till de förväntningar som anstår en gala. God mat, champagne och hög klass på underhållningen är a och o.

– Galan är tänkt att skapa en guldkantad kväll för de trelleborgare som väljer att gå dit. På sikt tror jag de flesta trelleborgarna kommer ha ett finger med i spelet. Någon har barn i ett fotbollslag som blir nominerat, någon annan arbetar på ett nominerat företag. Ge det tio år så kommer varenda trelleborgare varit inblandad.

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons