Annons
Nyheter

Familjer, förskola och politiker slåss om miljöpris

Bland priserna som delas ut på Trelleborgsgalan den 18 november finns miljöpriset Tångräkan. De nominerades miljöengagemang ser lite olika ut.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2010

För tionde året i rad utses miljöpriset Tångräkan, som en symbol för det friska Östersjön.

I juryn sitter kommunens Agenda 21-samordnare Anita Ljung, som berättar att nomineringarna för miljöpriset nu är klara.

Annons

– Vi nominerar alltid tre stycken så att vi får en bredd med både privatpersoner, intresseorganisationer och företag, säger hon.

Förra året vann ett projekt som arbetar med Tullstorpsån och försöker minska utsläppen i Östersjön.

Bland de nominerade i år finns 13 familjer i Trelleborg som enligt juryn tänkt till lite extra på miljön under året. Genom att delta i projektet KlimatVardag har de lärt sig att ta hänsyn till miljön i sin vardag. De har träffat energirådgivare, avfallsrådgivare och en klimatsmart kock. Familjerna har också gjort förändringar på hemmaplan såsom köpstopp under ett helt år, köpt en solfångare och bytt till miljöbil.

Öster Järs förskola är en annan nominerad, med anledning av deras långsiktigt hållbara arbete med miljö- och hälsofrågor i verksamheten. Engagemanget sträcker sig över allt ifrån barnens mat till aktiviteter i närmiljökunskap och på gården har Grön Flagg hissats, för att visa att förskolan är miljöcertifierad.

S-politikern Sten Björk nomineras för ett stort miljöengagemang och för att ha startat ett antal aktiviteter såsom prisbelönade EU-projekt för att förbättra havsmiljön.

Varför behövs ett miljöpris?

– Det är ett sätt att premiera de som jobbar med miljön och skapa uppmärksamhet kring miljöfrågorna. Det är också väldigt roligt att ha möjlighet att dela ut priset eftersom de som får det blir så glada, säger Anitha Ljung.

Priset är en glasskulptur i form av just en tångräka. Vinnaren avslöjas på Trelleborgsgalan den 18 november när även pris för förtjänstfulla insatser inom kultur, idrott, näringsliv, stadsbyggnad och landsbygdsutveckling delas ut.

Anna Thulin
Mia Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons