GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

13 tips för en lyckad fest

Det är inte svårt att ordna en egen galamiddag hemma. Satsa på en maträtt du är trygg med, välj ut några goda vänner och plocka fram finbesticken.
Nyheter • Publicerad 16 november 2010
Keylimepaj smakar ljuvligt till kaffet.
Keylimepaj smakar ljuvligt till kaffet.
Foto: 

Duktips:

1. Bordsdekorationen ska vara över eller under ögonhöjd, du vill ju att dina gäster ska kunna se varandra.

2. Putsa glasen innan middagen. Stick ner dem i en kanna varmt vatten och använd en linnehandduk för att putsa.

3. Har du flera glas börjar du med det glas som hör till huvudrätten, det ska stå rakt framför gästen. Glasen dricks sedan från höger till vänster. Vattenglaset ska alltid stå längst till höger.

4. Salt och peppar ska alltid finnas på bordet, men innan desserten kommer fram ska kryddorna bort.

5. Behöver silverbesticken fräschas upp finns ett säkert husmorskort. Lägg en bit aluminiumfolie i varmt vatten, tillsätt lite salt och lägg ner besticken så rengör de sig själva.

Måsten för en lyckad middag:

6. Välj en rätt du känner dig trygg med och var väl förberedd, då kan du vara lugn och avslappnad under middagen. På så sätt får både du och gästerna en trevligare kväll. Vi bjuder på receptet till Trelleborgsgalans efterrätt, keylimepaj.

7. Glöm inte vinerna, ett bra vin behöver inte kosta skjortan. Fråga på Systembolaget vad som passar till den rätt du tänkt laga så hjälper de dig att välja. Och tänk på att det ser trevligare ut med vin i flaskor än i box, men det går förstås bra att hälla upp lådvinet i en karaff också. Ett alkoholfritt alternativ hittar du bland drinktipsen.

8. Ordnar du en större middag så be om hjälp med serveringen. Grannens ungar kan vara ett utmärkt alternativ.

Vett och etikett:

9. Anmäl i förväg om du är vegetarian eller har någon allergi.

10. Kom aldrig tomhänt till en middag, ta med en present till värdinnan eller värden.

11. Är ni fler än åtta vid bordet går det bra att börja äta direkt när varmrätten kommer in.

12. På finare middagar dricker du aldrig utan att först skåla med någon annan vid bordet.

13. När du har ätit färdigt, lägg besticken som klockslaget tjugo över fem. Då råder det ingen tvekan om att du är klar.

Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer