Annons

Zozo väckte frågor om utanförskap

Från krigets Libanon till mobbningsoffer i Sverige. Josef Fares film Zozo inledde antirasistiska filmdagarna i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 23 oktober 2006
Tre av arrangörerna bakok antirasistiska filmdagar.Lizian Kyréus från Ungdomsenheten , Mats Mårtensson från Filmcentrum Syd och Rebecka Segerhagen från kulturförvaltnngen. BILD: CLAES NYBERG @08 Bildbyline:
Tre av arrangörerna bakok antirasistiska filmdagar.Lizian Kyréus från Ungdomsenheten , Mats Mårtensson från Filmcentrum Syd och Rebecka Segerhagen från kulturförvaltnngen. BILD: CLAES NYBERG @08 Bildbyline:Foto: 

Det är knäpp tyst i Grandbiografen när elvaårige Zozo hittar hela sin familj söndersprängd i en lägenhet i Beirut. Några minuter senare gapskrattar högstadieeleverna när Zozo talar med den enda lilla vän han har kvar i livet, en kyckling som kan tala.

– Regissören Josef Fares kommer själv från Libanon och har upplevt en del av det ni får se, inleder Mats Mårtensson från Filmcentrum Syd strax innan filmen dragit i gång.

Annons

– Det är viktigt att lyssna på människor som kanske upplevs som annorlunda, fortsätter Mats Mårtensson. I Josef Fares fall använder han sig av filmen för att bearbeta sina minnen från barndomen.

Många av eleverna har redan sett filmen eller andra filmer av Josef Fares.

– Filmen visar hur det är att komma från ett annat land där det kanske är krig. Det är bra om man försöker förstå, tycker Sara Yahia från 9a på Köpingeskolan.

Efter föreläsningen var det meningen att eleverna skulle få möta en föreläsare som själv upplevt krigets fasor i Libanon innan han kom till Sverige och bosatte sig i Trelleborg. Men annat kom emellan.

– Tyvärr fick vi återbud i sista minuten. Han fick barn i natt så han hade lite andra prioriteringar att göra, säger Lizian Kyréus från Ungdomsenheten, som fick hoppa in och göra en kort uppföljning med eleverna tillsammans med Mats Mårtensson.

Nästa år tänker kommunen satsa ännu mer på att följa upp med diskussioner efter filmerna.

– En biosalong är alldeles för stor för att hålla diskussioner i efter filmerna. Vi har sökt pengar till ett projekt med workshops nästa år, berättar kultursekreteraren Rebecka Segerhagen. Då ska det vara grupper med max tio personer som pratar om ämnet. I dag är det väldigt mycket upp till lärarna hur man följer upp de här filmerna.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons