Annons

Ytterligare utförsäkringar väntar

Vid årsskiftet kan 90 av drygt 500 sjukskrivna trelleborgare förlora sin sjukpenning. Försäkringskassans prognoser visar att samma öde väntar ytterligare 50 kommuninvånare under första halvåret 2010.
Trelleborg • Publicerad 30 november 2009

TRELLEBORG. Försäkringskassans nya regler innebär att du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en period på 450 dagar vilket motsvarar ungefär 15 månader. Kan du inte börja arbeta efter de dagarna blir du utförsäkrad.

Bert-Ove Nilsson som är områdeschef för försäkringskassan i södra Skåne hoppas att hans personal hinner ta kontakt med alla de 90 trelleborgare som riskerar att bli utförsäkrade senast idag.

Annons

– Vi har redan varit i kontakt med de flesta av dem och erbjudit dem en tid för ett överlämningsmöte, säger Bert-Ove Nilsson.

På ett sådant möte träffar den sjukskrivne representanter från arbetsförmedlingen och försäkringskassan. När en person blir utförsäkrad är det nämligen arbetsförmedlingen som tar över. Via ett introduktionsprogram ska de utförsäkrade få hjälp att komma tillbaka till arbete.

– Vi kommer att kunna erbjuda olika former av stöd för att de ska komma ut på arbetsmarknaden igen. Vår utgångspunkt är att hitta en sysselsättning, vi utgår från att de kan komma tillbaka till arbete, säger Carl-Axel Sandén, chef på Arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Arbetsförmedlingen har fått extra resurser för sociologkonsulenter, psykologer, sjukgymnaster och arbetsterapeuter för att kunna möta det ökade arbetet som det innebär att ta över de utförsäkrade.

Introduktionsprogrammet varar i tre månader. Carl-Axel Sandén har inget rakt svar på vad som händer om den sjukskrivna inte hittar jobb eller studier inom den tiden.

– Det är svårt att säga idag. De får kanske gå in i något annat arbetsmarknadspolitiskt program eller ha praktik, säger han.

Tills de utförsäkrade hittar ett arbete får de leva på aktivitetsstöd.

– Det är nog ganska vanligt att den ersättningen blir lägre än sjukpenningen men det är svårt att säga generellt. Man får titta på det från fall till fall, säger Bert-Ove Nilsson.

Lucas Dietrichson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons