Annons

Yrkande om dryga böter för bluff med vattenprov

Trelleborg • Publicerad 31 mars 2005

100 dagsböter och närmare 22000 kronor i skadestånd till kommunen. Det yrkade åklagaren på när det i går hölls förhandlingar mot Jan Larsson från Västra Vemmerlöv som misstänkts för falskt larm sedan han preparerat en kran med avloppsvatten och fått kommunen att komma och ta prover.

Åklagaren menade att Jan Larsson gjort sig skyldig till den brottsliga handlingen falskt larm då han doppade en dricksvattenkran i avloppsvatten och därefter ringde miljökontoret och bad dem ta ett vattenprov.

Annons

Jan Larsson själv menade däremot att han inte gjort något brottsligt.

– Vad jag har gjort är att ta en kran och smutsat ner den och ringt Trelleborgs kommun. Men jag erkänner inte falskt larm. Det var inte tänkt som ett larm och det har det aldrig varit, menade han.

Åklagaren hade kallat miljöingenjören Johan Pettersson från miljöförvaltningen till att vittna. Det var han som åkte ut och tog provet hos Jan Larsson och som sedan slog larm till andra på kommunen när det dagen efter visade sig vara förorenat.

– Det var tydligt att det var avloppspåverkan. Det var viktigt att ta itu med det med en gång, sade han.

Kommunen samlade ihop chefer inom flera områden, bland annat miljöchefen, tekniske chefen och VA-chefen till ett möte. Dessutom togs nya prover på andra ställen för att kontrollera omfattningen av föroreningen. Vid lunchtid samma dag fick Johan Pettersson kontakt med Jan Larsson som då avslöjade att han preparerat kranen.

– Jag ville återupprätta förtroendet mellan vattenkonsumenterna och kommunen, förklarade Jan Larsson inför rätten och syftade på den vattenskandal som följde efter att dricksvattnet i Västra Vemmerlöv och andra byar 1999 förorenades av avloppsvatten.

Han menade att många vattenkonsumenter inte längre litade på kommunens provtagningar.

– Tanken föddes hos mig att lämna in ett prov som var smutsigt för att se vilket resultat som kommunen presenterade, fortsatte Jan Larsson.

Enligt hans plan skulle det ta två dygn innan kommunen skulle ha svar på provet. Tanken var att han själv skulle ringa på morgonen efter två dagar och be att få resultatet och samtidigt berätta att det var en bluff. Men det gick inte som han hade tänkt sig. Redan efter ett dygn kunde miljöförvaltningen se att proverna var kraftigt påverkade av avloppsvatten och drog då i gång en rad åtgärder.

Detta menade åklagaren att Jan Larsson skulle kunnat förutse och menade att han därmed gjort sig skyldig till falskt larm.

Annons

Dom i målet faller först på onsdag den 6 april.

Jenny Isaksson

$LOC_ON$TRELLEBORG$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons