Annons

Yngst i kåren får Frisk luft-stipendiet

Musikens vänners "Frisk luft"-stipendium går i år till Trelleborgs Musikkårs nyaste och yngsta medlem.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2005
Den lovande tvärflöjtspelerskan Christel Lindström från Beddingestrand är Musikens Vänners Frisk luft-stipendiat för 2005. Bild: Claes Nyberg
Den lovande tvärflöjtspelerskan Christel Lindström från Beddingestrand är Musikens Vänners Frisk luft-stipendiat för 2005. Bild: Claes NybergFoto: 

Stipendiet, som är på 2000 kronor, går till 17-åriga Christel Lindström från Beddinge.

Hon kom till Trelleborgs Musikkår för drygt ett år sedan, givetvis med sin tvärflöjt som hon har för vana att släpa med sig nästan överallt.

Annons

– Jag har varit med i orkestrar förut, som "Tvärdraget" på Musik- och dansskolan, och nu ville jag komma längre, förklarar hon.

– Att spela ihop med andra och vara en del av någonting större, det är härligt, säger hon. Dessutom finns ju den sociala biten, även om jag är den yngsta och nyaste i kåren just nu. Christel började på blockflöjt, och gick över till tvärflöjten för sex år sedan. Det var då hon fick en gammal flöjt av sin farbror. Numera har hon fått en lite finare modell, och den kan hon nästan inte tänka sig att vara utan.

– Inte nu när man väl börjat spela på allvar, säger Christel. Man får ut så mycket känslor genom instrumentet och musiken.

Hon är medveten om att orkesterspel och blåsinstrument – lustigt nog räknas tvärflöjten till träblåset, av historiska skäl – inte är det allra coolaste bland hennes jämnåriga kamrater.

De populära instrumenten är gitarr och piano.

– Alla går igenom en period där man tänker mycket på vad andra ska tycka och tänka om en, säger Christel. Då är det inte så populärt med klassisk musik.

Den klassiska musiken behöver lite tid för att sjunka in, anser Christel. Och man måste spela så länge att man kommer över en och annan tröskel innan man börjar komma in i den.

– De som trots allt tagit sig igenom den perioden och fortsatt spela, de slutar aldrig, säger Christel.

– Jag vet att många som slutar ångrar sig sedan och tycker det var synd att de lade av att spela.

Någon risk att Christel Lindström slutar föreligger dock inte.

Annons

Hon tänker använda stipendiepengarna till musikaliska studier. I höst hoppas hon kunna börja läsa musikvetenskap i Lund, och då behövs det nog en del kurslitteratur. Dessutom vill hon börja ta privatlektioner för en lärare på Malmö Musikhögskola, för att utvecklas som musiker.

– Jag vill jättegärna ha något yrke som har med musik att göra, även om det hänger rätt mycket på hur jag kommer att utvecklas, säger Christel Lindström.

Frisk luft-stipendiet får hon ta emot på musikkårens vårkonsert den 10 april.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons