Annons

Yngre generation får lära sig om äldre mat

Nu i helgen blir det Skånsk mat vid Köpmansmagasinet i Smygehamn där ungefär 15 lokala producenter visar upp vad de kan erbjuda. Dessutom bjuds det naturligtvis på äggakaka med rögat fläsk och lingonsylt, en klassiker i Smygehamn under många år.
Trelleborg • Publicerad 5 juli 2007
Johanna Jobacker häller upp äggakaka under överinseende av Ingrid Johansson. Bild: Malin Palm
Johanna Jobacker häller upp äggakaka under överinseende av Ingrid Johansson. Bild: Malin PalmFoto: 

Veteran i äggakaketillverkningen är Ingrid Johansson som varit med på arrangemanget Skånska mat sedan starten för över 20 år sedan.

- Men nu har jag fått hjälp av yngre förmågor, bland annat barnbarn, berättar hon.

Annons

Anna Kristiansson, Astrid Johansson och Johanna Jobacker är med och lär sig göra äggakaka och baka i äggakakeboden vid Köpmansmagasinet. Att göra äggakaka är ingen helt lätt uppgift. Men med råd och hjälp från Ingrid Johansson så blir resultatet fulländat, som det brukar bli.

Under helgen kan besökarna förutom äggakakan även prova lokalt producerad korv, ost, sylt och geléer, bröd och bullar, spettekaka,, fläderblomssaft, svampprodukter, skorpor, strutsprodukter, kallpressad rapsolja samt grönsaker.

Dessutom blir det kaffekalas med sju sorters kakor.

- Det blir även grillkvällar med en kock från LRF-projektet Min Mat, berättar Jan Hultgren från LRF, som står bakom arrangemanget Skånsk mat.

Äggakakeboden från LRF står kvar ända fram till 26 juli. Varje dag mellan 11 och 15 serveras äggakakan från bodens kök.

Skånsk mat pågår nu på lördag och söndag, 7 och 8 juli, vid Köpmansmagasinet i Smygehamn, mellan 11 och 16.

- Vi hoppas att det blir fint väder till helgen, säger Jan Hultgren.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons