Annons

Wall Street Journal uppmärksammar Trelleborg

Stadsbyggnadschefen i Trelleborg Stefan Ferm blev förvånad när han i förra veckan fick ett samtal av en journalist på Wall Street Journal, kanske världens mest ansedda affärstidning.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2003

Tidningen ville ha en intervju med anledning av att Trelleborgs byggnadsnämnd säger nej till 3G-utbyggnaden så länge det inte finns en utredning som visar att masterna är ofarliga. - Journalisten ville veta vad Trelleborgs nej kunde innebära och jag förklarade det faktiska läget för honom, berättar Stefan Ferm. Hur stor kommunen är och vad byggnadsnämnden beslutat om. Stefan Ferm fick även frågan vad han trodde om framtiden för 3G-utbyggnaden. - Jag svarade att debatten om människors oro för strålningen måste tas öppet och att det inte är osannolikt att utbyggnaden försenas, säger Stefan Ferm. Journalisten från Wall Street Journal undrade också om byggnadsnämnden i Trelleborg hade funderat över vilka återverkningar ett nej till 3G-utbyggnaden kan få kommersiellt. - Jag svarade att nämnden i första hand tänker på trelleborgarna, säger Stefan Ferm. Att Wall Street Journal vill veta mer om Trelleborgs nej till 3G har bland annat en bakgrund i att vissa av operatörerna i Sverige har internationella intressen bakom sig. I förlängningen innebär en försening av 3G-utbyggnaden även en försening av försäljningen av utrustning samt 3G-telefoner. En försening som drabbar en redan hårt sargad telekom-bransch. Och drar man ut konsekvenserna kan Trelleborgs 3G-nej - särskilt om det får efterföljare bland andra kommuner - få återverkningar på hur placerarna ser på den närmaste framtiden för branschen. Det förklarar Wall Street Journals intresse för vad byggnadsnämnden i lilla Trelleborg i Sverige beslutar. Det var på sitt senaste sammanträde som byggnadsnämnden i Trelleborg avslog fem ansökningar om bygglov för teknikbodar till 3G-master. Samtidigt uttryckte nämnden att om det inte kommer utförlig information om riskerna före sammanträdet i november då bygglov för ett 20-tal tele-master ska behandlas så blir det totalt nej till 3G-utbyggnaden i kommunen. - Inget talar för att det blir bygglov för masterna, menade byggnadsnämndens ordförande Kjell Nilsson (s) efter sammanträdet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons