Annons

Vykort på Valen väckte liv i gamla minnen

Vykortsentusiasterna föredrar de äldsta, gärna med feltryck eller udda detaljer. Andra stannar längre vid korten med gatumiljöer. Många gamla minnen väcktes till liv när Vykortsklubben ställde ut delar ur sina samlingar på lördagsförmiddagen.
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2005
Sven Andersson kände igen många av de gamla vykortsmotiven från Trelleborg och Söderslätt. Hans sambo Gunnel Olofsson är inte uppvuxen här men tyckte ändå att det var roligt att se hur det var förr. Bild: Claes Nyberg
Sven Andersson kände igen många av de gamla vykortsmotiven från Trelleborg och Söderslätt. Hans sambo Gunnel Olofsson är inte uppvuxen här men tyckte ändå att det var roligt att se hur det var förr. Bild: Claes NybergFoto: 
Åsa Svensson och Anna Nilsson är "nybörjare" på vykortssamlandet och försöker hitta lite nytt till sina samlingar. Sven Nilsson, klubbmästare i Vykortsklubben gav lite goda råd på Valentorget i lördags.
Åsa Svensson och Anna Nilsson är "nybörjare" på vykortssamlandet och försöker hitta lite nytt till sina samlingar. Sven Nilsson, klubbmästare i Vykortsklubben gav lite goda råd på Valentorget i lördags.Foto: 

En strid ström av lördagsshoppande trelleborgare passerar dörrarna till Valen. En vikskärm med prydligt uppsatta vykort stoppar, framför allt den äldre generationen för ett ögonblick.

– Jordberga slott är ett vykortsmotiv som jag känner väl igen. Jag har bott bara en kilometer därifrån, säger Sven Andersson som är ute och lördagshandlar tillsammans med sambon Gunnel Olofsson.

Annons

Deras blickar vandrar över de svart-vita bilderna.

– Vid Beddinge strandbad, där var man alltid och badade förr, fortsätter Sven Andersson.

Gunnel Olofsson kom till Trelleborg först på 60-talet och hon tycker om att se de gamla gatumiljöerna.

– Det är roligt att känna igen de gamla husen. Titta där på Sankta Gertruds väg till exempel, innan där växte så mycket träd, säger hon.

Thomas Sivhed är en av medlemmarna i Trelleborgs vykortsklubb och han är riktigt nöjd med årets utställning på Vykortets dag. Det är första gången som klubben ställer ut på Valentorget och sällan har man haft så många besökare.

– Vi tycker väl själva att de tidigare korten, från 1895, är de bästa. Men de som inte är sådana entusiaster som vi vill hellre titta på gamla Trelleborgsmiljöer, säger Thomas Sivhed och konstaterar att nästa gång, då får det bli fler sådana bilder.

– Det finns nästan hur mycket bilder som helst från Trelleborg. Nygatan och Stadsparken finns i massor.

Någon exakt koll på hur många Trelleborgsvykort som har tryckts genom tiderna vet klubbens medlemmar inte.

– Vi gissade 2000 för ett par år sedan. Nu tror vi snarare att det är runt 3000, säger Thomas Sivhed.

Vykortsklubbens medlemmar träffas en gång i månaden. Till träffarna kommer framför allt herrar. Men förra gången vågade två tjejer dit för att få ut mer av sitt nyvunna intresse. Det var Åsa Andersson och Anna Nilsson som också passade på att kolla igenom lådorna med kort till försäljning på Valen.

Annons

– Jag har samlat nya vykort i många herrans år. Men har börjat med gamla nu också.Det är ju framför allt Trelleborgsmotiv, gärna med båtarna i hamnen, säger Åsa Andersson som konstaterar att det är en riktigt bra hobby.

– Den tar inte så stor plats och så är den inte så dyr. Nu i början tittar man i första hand på motiven. Det är inte värdet som är det viktigaste, säger hon.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

$LOC_ON$TRELLEBORG$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons