Annons

Vuxna börjar i gymnasieklasser nästa höst

Vuxenstuderande i gymnasieklasser. Det kan bli verklighet på Söderslättsgymnasiet redan nästa höst. Idén väcks av Lisbeth Netteberg, chef för gymnasiet och vuxenutbildningen i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2004

Förslaget lades fram när hon informerade berörd personal på tisdagen. Cirka 300 lärare, annan pedagogisk personal och administrativa tjänstemän samlades på Söderslättsygmnasiet för att höra på hennes presentation av sina visioner och riktlinjer i samband med en studiedag. - Jag är övertygad om att blandade åldersgrupper kan bli positivt för studierna. De äldre kan bidra med sin erfarenhet och de yngre med sin entusiasm och de kunskaper de har förvärvat, förklarar Lisbeth Netteberg. Att öka samarbetet mellan vuxenskolan och gymnasiet är dock ingen ny idé. Den har funnits i Trelleborg i flera år och praktiseras redan på en del skolor runt om i landet. Men det är först nu som Lisbeth Netteberg, skolchef i Trelleborg sedan januari, läggger fram förslaget. - Fördelarna med att få in vuxna som skaffar sig gymnasiekompetens är att ungdomarna blir väsentligt lugnare. Miljön blir mer stabil och de olika åldersgrupperna kan komplettera varandra, tror hon. Fastän projektet att integrera de båda enheterna börjar på försöksbasis under hösten 2005, så tror gymnasie- och utbildningschefen att den här modellen kan få fullt genomslag först om några år. - Det är bara fråga om tid innan det här blir något inarbetat och då man successivt slutar med traditionell klassundervisning. Detta ska ersättas med olika studiegrupper, framför allt med olika studietorg där eleverna kan få stöd och bli coachade av personal och studiekamraterna, säger hon. Förutom förslaget att stärka samarbetet mellan gymnasie- och vuxenutbildningen gav sig Lisbeth Netteberg i kast med att berätta om sin syn på spjutspetsskolan. Hennes utgångspunkt är: "lust att lära - lättare att lyckas". För lärarna berättade hon om sin strävan att tillsammans med lärarna försöka undvika att fler elever får icke godkänt. - Det är viktigt att vi försöker få fler studiemotiverade elever. Lyckas vi med det så tror jag att resultaten blir betydligt bättre och avspeglas i betygen, säger Lisbeth Netteberg som samtidigt säger att hon vill se över IV-programmet, individuellt val, så att detta kan bli en bättre språngbräda till de andra programmen än i dag. - Det är för tidigt att säga vad som måste åtgärdas. Men vi måste få till en förändring så fler kan få en plats där de kan utvecklas och skaffa sig kunskaper, säger hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons