Annons

Vrak och vrakgods på utställning

Grunden, strömmarna och reven har gjort Falsterbohalvön till en skeppskyrkogård sedan minst tusen år tillbaka i tiden. Delar av några av vraken visas nu på Bärnstensmuseet i Kämpinge.
Trelleborg • Publicerad 8 augusti 2006
Leif Brost mitt i utställningen av vrakgods, sjökort och kartor, skisser som visar vraken runt Falsterbohalvön. Bild Tomas NybergFoto: 
En bit av bordläggningen på ett gammalt skepp. Hur gammalt vet inte Leif Brost eftersom dateringen pågår. Bild: Tomas NybergFoto: 

– Ungefär 600 vrak, eller delar av vrak, har hittats, förklarar Leif Brost som bakgrund till den nya utställningen. Senast i går dök jag utanför Ljunghusen. Där ligger resterna av en pråm och inom ett område på 100 meter står ett stort antal pålar.

Det är inte säkert att alla vraken som dyker upp runt Falsterbohalvön verkligen förlist där. Strömmen längs kusten flyttar med sig vrak och vrakdelar. En period ligger de nästan frilagda för att sedan försvinna i sanden igen.

Annons

– Det finns mängder av vrak runt Måkläppen, säger Leif Brost. Särskilt efter stormen.

En del av vraken är välkända sedan många år, till exempel spärren vid Foteviken där ett antal fartyg sänkts. I vallen till gamla Falsterbohus låg sex pråmar inbyggda i vallen. En av dem har grävts ut och finns i Kulturens magasin. De övriga ligger kvar. Allt virke i havet är inte ek, även om många av fartygsvraken byggdes av polsk ek, och därmed kan det bli svårt att datera eftersom de system som används baseras på eken. Vid en stenspärr utanför Kämpinge fiskeläge hittade Leif Brost virke som därför inte går att datera.

Många vrak bevaras i Östersjöns bräckta vatten och det beror på att skeppsmasken som "äter" trävirke inte kan leva i Östersjön men att skeppsskroven gör det.

– Gränsen för skeppsmask går här någonstans, säger Leif Brost och pekar ut mot havet.

På torsdag visas den nya utställningen för allmänheten.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons