Trelleborg

Vrak i fokus på Havets dag

Höllviken Artikeln publicerades
Många barn tog chansen att få åka ut med en RIB-båt.
Foto:Claes Nyberg
Många barn tog chansen att få åka ut med en RIB-båt.

Fynden från de tre flygplansvraken utanför Sydkusten väckte stort intresse på Havets dag vid Falsterbokanalen i lördags.

Det var många som letat sig till Falsterbokanalen på lördagen när Havets dag firades. Inne i båtklubbens hus visade dykarna från Lunds universitets projekt Havsresan upp bilder och informerade om dykningarna i våras efter de tre flygplansvraken i havet utanför Sydlusten.

– Vi är ganska säkra på att det är det tyska postflygplanet Fokke- Wulf som vi hittat och Halifax-planet har vi också säkra indikationer på att det är rätt plan. När det gäller B 17-planet, den flygande fästningen, som hittades utanför Trelleborg är vi fortfarande betydligt mer osäkra, säger Kjell Andersson, dykare och forskningsingenjör vid Lunds tekniska högskola.

Enligt Kjell Andersson har man inte hittat något som säkert kan identifiera B 17-planet.

Kjell Andersson menar att kommunerna längs den skånska sydkusten har en riktig turistattraktion i vraken.

– Man borde utnyttja detta mer och arrangera säkra och kontrollerade dykningar vid vraken efter flygplan och gamla fartyg utanför kusten, säger han. Vi ser ju vilket väldigt intresse det finns för de här flygplansvraken.

En annan av dem som var med och dök vid de tre vraken i projektet Havsresan fanns också på plats vid Falsterbokanalen. Det var Jan Christensen som visade upp sin drönare med kamera.

– Jag använder den mest för att ta bilder av byggnader, berättar han, men man skulle kunna använda den för att leta efter vrak på havsbottnen också, där det är grunt.

Jan Christensen arbetar professionellt med sin drönare och har alla tillstånd.