von Arnold: Det handlar om att våga säga ifrån

– Vi har en rätt men också en skyldighet att våga och att säga ifrån när vi ser något som är fel. Annars fungerar inte demokratin.
Det menar riksdagsledamoten Otto von Arnold. Hans parti, Kristdemokraterna, vill införa en civilkuragelag.
Trelleborg • Publicerad 12 oktober 2010

– Jag tror för det första att det är viktigt att människor visar mod och ansvar för varandra, fortsätter Otto von Arnold.

– Att man bryr sig om sin nästa. Men det handlar inte bara om att ingripa vid våldssituationer utan att man över huvudtaget vågar säga ifrån när man tycker är något är fel. Det gäller samhället i stort om man ser att något är orättfärdigt. Till exempel om man upplever att polis eller någon annan myndighet har begått något fel.

Otto von Arnold menar att det finns en stor moralisk aspekt på civilkurage, det handlar inte bara om mod.

– Vi är ju inne på att lagstifta om civilkurage men det berör bara en liten del av begreppet. Jag tänker på till exempel lex Maria, det handlar helt enkelt om att våga säga ifrån.

Civilkurage är enligt Otto von Arnold något av en bristvara i dagens samhälle.

– Det finns såklart flera olika orsaker till det, men det finns en farlig attityd i "sköt dig själv och skit i andra-mentaliteten" eftersom den i realiteten undergräver tilliten till andra.

INTERNAL INTERNAL
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.