Annons

Volontärer ska hjälpa polisen i södra Skåne

Frivilliga som hjälper polisen att skapa trygghet i samband med arrangemang som Palmfestivalen och Falsterbo horse show. Det kan bli verklighet i polisområde södra Skåne till sommaren.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2013
Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) och Lars-Folke Piledahl, chef för polisområde södra Skåne, skrev på fredagen under en överenskommelse om samverkan för åren 2013 och 2014.
Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) och Lars-Folke Piledahl, chef för polisområde södra Skåne, skrev på fredagen under en överenskommelse om samverkan för åren 2013 och 2014.Foto: Claes Nyberg

– Det handlar om ett antal människor som polisen rekryterar. Man får ansöka om att delta och vi får rätt att kontrollera om personerna är lämpliga mot till exempel belastningsregistret, säger Lars-Folke Piledahl, chef för polisen i södra Skåne.

Volontärerna är inte anställda av polisen men arbetar i grupp kopplade till en polispatrull. De har särskilda västar men inga speciella befogenheter.

Annons

– Det handlar om att ha öppna ögon. De ser kanske något som är på väg att hända och kan snabbt få en polispatrull på plats. Bara att de syns kan ha bra effekt, förklarar Lars-Folke Piledahl.

I sommar vill han låna in redan godkända volontärer från andra polisområden för att hjälpa till vid exempelvis Palmfestivalen.

– Sedan kan vi göra en ny rekrytering till hösten med folk från södra Skåne.

På fredagen skrev polisen och Trelleborgs kommun under ett nytt samverkansavtal för de två kommande åren. Polisen och kommunen har under fyra år haft ett formellt samarbete när det gäller förebyggande arbete. Att de skriver under en överenskommelse ser Lars-Folke Piledahl som en viktig markering.

– Detta är något vi följer upp och utvärderar. Därmed tvingas vi vara aktiva i arbetet och vi ställer krav på varandra, säger han.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) menar att samarbetet gjort att det går fortare att sätta in gemensamma insatser när något har hänt.

– Som till exempel efter butiksrånen. Där gick det snabbt eftersom vi redan hade ett samarbete.

Martin Falkenby
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons