Annons

VM tvingar SJ sätta in extra tåg och bussar

Rederierna och SJ upplever just nu ett stort tryck efter platser på färjor och tåg till Tyskland i sommar. Orsak: Fotbolls-VM
Trelleborg • Publicerad 16 februari 2006

Många svenskar kommer i sommar att ta chansen att uppleva ett världsmästerskap i fotboll på nära håll. Redan nu kan rederierna och SJ se en stor efterfrågan på platser ombord under juni månad i allmänhet och i samband med Sveriges matcher i synnerhet.

– Det är i dag 30 procent mer bokat för denna sommaren än förra året för både Trelleborg– Sassnitz och Trelleborg–Rostock tillsammans, säger Lillan Johansson på Scandlines. Scandlines transporterar dessutom tåg till Tyskland och SJ fyller snabbt alla extra platser man lägger ut till försäljning. Förutom den dagliga avgången till Berlin kommer det att bli frågan om ett antal extraavgångar. Hur många är än så länge oklart.

Annons

– Vi har satt in extra turer och försöker boka in fler platser på färjorna över till Tyskland, säger Ricky Strandberg på SJ.

Företaget har plats till 500 personer på varje avgång och 80 procent av platserna är bokade.

– Sommaren är normalt en bra säsong men det här är exceptionellt. Varje plats och tåg vi lägger till blir snabbt uppbokat, säger Ricky Strandberg.

SJ för enligt Ricky Strandberg nära diskussioner med Scandlines för att få plats med fler vagnar ombord på färjorna under juni månad. På TT-line är läget än mer pressat. Förbokningarna är än så långe dubbelt så många jämfört med förra året.

– I nuläget har vi en 113 procentig ökning på förbokade bilfordon jämfört med juni förra året, säger Bert Westerberg, försäljningschef på TT-line.

Antalet bussplatser går åt som smör i solen och i samband med Sveriges matchdagar är busskvoten redan fylld. Om rederiet ska sätta in extratrafik har man enligt Bert Westerberg inte tagit ställning till ännu.

– Om det behövs fler platser kanske vi börjar med att försöka få loss kvoter från frakt till passagerartrafik, säger Bert Westerberg.

Först efter sommarens fotbollsäventyr kan Scandlines, TT-line och SJ räkna ihop hur mycket pengar det ökade resandet genererat.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons