Annons

Vittnar om hårdare klimat

Trelleborg • Publicerad 30 juni 2008
Rektor Stefan Wikström vittnar om allt tuffare tider för rektorer. Arkivbild: Claes Nyberg
Rektor Stefan Wikström vittnar om allt tuffare tider för rektorer. Arkivbild: Claes NybergFoto: 
Ulf Bingsgård (m)
Ulf Bingsgård (m)Foto: 

– Från början var jag skolledare för 25 personer. I dag är jag det för 40. Det är självklart att det var mer hanterbart med 25, säger Stefan Wikström, rektor för kommunens Teknikcollege.

Han instämmer i stort i Lars Hemzelius (fp) bild över den alltmer pressade situationen för rektorer.

Annons

– Jag känner att det är allt svårare att leverera den kvalitet som jag hade önskat från början, säger Stefan Wikström som tillträdde hösten 2006.

Han betonar dessutom att en rektor även har ett ansvar för eleverna.

– Rektorsrollen är oerhört bred jämfört med andra chefsroller i andra branscher. En rektor spänner över allt från personal till lokaler och arbetsmiljö. Och givetvis även eleverna, betonar han och tillägger:

– En stor del av min tid upptas exempelvis av elevvårdskonferenser där jag som rektor ska närvara. Det är inget fel i det, men det gör att man inte hinner med andra viktiga uppgifter. Som till exempel att vara närvarande ute i verksamheten och tillgänglig för personalen, säger han.

Wikström är samtidigt noga med att påpeka att problemet inte bara gäller inom Trelleborgs skolor.

Kommunstyrelsens ordförande, Ulf Bingsgård (m), säger sig emellertid inte vara orolig för gymnasieskolans framtid. Han ger dessutom en känga åt Hemzelius.

– Budgetramarna är tagna av fullmäktige och han (läs Hemzelius) har varit med och fattat beslut. Det är fegt av nämnderna att skjuta över ansvaret på kommunstyrelsen. Det är lätt att bara låta mig ta ansvar för kommunens ekonomi, säger Bingsgård.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons