Annons

Visste du detta om Grönby...

Trelleborg • Publicerad 5 september 2007

@05 Funktion olåst inget indrag:...Greven på Börringeoch gästgivaren i Anderslöv gick ihop och tillsammans fick de järnvägen förlagd till Anderslöv istället för huvudorten Grönby, som därmed sjönk tillbaka.

...Karl XIIsägs ha besökt byn och sovit i Prästgården. Då en dräng betvivlade hans börd tog kungen fram ett guldmynt med sitt ansikte på, vilket övertygade drängen.

Annons

...Brandchefen Malmströmpå 1940-talet brukade svara när folk ropade "det brinner" att de skulle "ta det lugnt, låt elden få fäste först".

...Esaias Tegnérbesökte ofta Grönby och gifte sig med prästens dotter. Han nämner också Grönby i olika kåserier.

...Handlare Jonssongrävde under kriget en bunker i sin trädgård, oroad av en eventuell invasion. När han dog försvann ett flertal stora glasburkar med mynt. De har ännu inte hittats och folk har försökt gräva efter dem i bunkern, dock utan resultat.

...Brandmuseet har öppethelgen den 8-9 september som en del i 750-årsjubileet. Byalaget anordnar festligheter och kör med den gamla brandbilen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons