Annons

Visioner för Trelleborgs framtid

Arbetet med att skapa visioner och mål för Trelleborgs stads utveckling de närmaste 20 åren är nu i full gång. Projektledaren för att ta fram en fördjupad översiktsplan för Trelleborg är plan- och byggchefen Ann-Katrin Sandelius.
Trelleborg • Publicerad 30 juni 2012

– Det är ett jätteroligt arbete, säger hon. Det är så många spännande förändringar på gång i Trelleborgs stad.

Ann-Katrin Sandelius nämner pågatågen som ska börja trafikera Trelleborg 2015 som en viktig del.

Annons

– Centralstationen blir ju mötet med Trelleborg för den som kommer med tåget, det blir ett återupplivande av ”Porten till kontinenten”.

En följd av pågatågen blir att busscentrum flyttas från Trelleborg Övre.

– Det frigör hela Övre, ett stort område för stadsutveckling. Då ska vi också titta på kommunala tomterna norr om Övre, som inte utnyttjas fullt ut i dag, trots det centrala läget.

Ann-Katrin Sandelius pekar även på förnyelsen av Nygatan, där räddningsstationen ska flytta och Centralskolan byggas om.

– Området mellan Centralstationen och Ångkvarnen är ett annat strategiskt viktigt område för stadens utveckling, menar hon.

Den fördjupade översiktsplanen ska ta fram olika tidsperspektiv på hur staden kan utvecklas.

– Vi ska arbeta i femårsperioder, med start 2015, då pågatågen ska börja gå, förklarar Ann-Katrin Sandelius.

En del i arbetet med den fördjupade översiktsplanen var de klotterplank som satt uppsatta på Centralstationen i samband med Trelleborg till tusen.

– Det var sex fulla klotterplank med många idéer och tankar, säger Ann-Katrin Sandelius.

I arbetet med den fördjupade översiktsplanen har kommunen tagit fram några olika beskrivande ord för stadens Trelleborgs förutsättningar och förstärkningar. Ett av ordparen med förutsättningar och förstärkningar är Hamnstad möter Kuststad.

Annons

– Det var Kuststad som de flesta tog fasta på när de skulle lämna synpunkter på hur de vill att Trelleborg ska utvecklas, säger Ann-Katrin Sandelius.

Det handlar om flytten av hamnen, om cykelvägar längs kusten, om tången och lukten, om städningen av stränderna och mycket mer.

– Det är tydligt att det engagerade många, säger hon.

Men trelleborgarnas chans att säga sitt om den fördjupade översiktsplanen tog inte slut med Trelleborg till tusen.

– Det ingår i uppdraget att ordna möjligheter för invånarna att säga sitt. Det här ska vara en mycket öppen process, säger Ann-Katrin Sandelius. Det kan bli både möten och utställningar framöver.

Nu pågår upphandlingen av konsulter som ska ta fram underlag till den fördjupade översiktsplanen. En handelsutredning, en konsekvensbeskrivning för miljö- och folkhälsomål samt en kulturmiljöutredning kommer att arbetas fram under början av hösten.

– Vi ska ta in andra konsulter också, bland annat en som tittar på trafiken, både motorfordon, cyklar och kollektivtrafik. Dessutom ska vi anlita en konsult som hjälper oss att visualisera visionerna för Trelleborg i framtiden.

Madeleine Gripsten
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons