Annons

Virkat och knypplat under julförsäljningen

Vintermys, kaffe till självkostnadspris, kakor och bullar. Under torsdagen hölls öppet hus och julförsäljning på Hörselskadades lokalförening i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2005
Britt-Marie Persson har lite svårt att välja bland dukarna som Lisbeth Olsson visar upp. Under torsdagen var det öppet hus och årlig julförsäljning på Hörselskadades lokalförening i Trelleborg. Bild: Tomas Nyberg
Britt-Marie Persson har lite svårt att välja bland dukarna som Lisbeth Olsson visar upp. Under torsdagen var det öppet hus och årlig julförsäljning på Hörselskadades lokalförening i Trelleborg. Bild: Tomas NybergFoto: 

– Jag ska köpa mig en liten duk, säger Britt-Marie Persson och betraktar några virkade alster som Lisbeth Olsson från Hörselskadades lokalförening håller upp.

Britt-Marie Persson har kommit till föreningens julförsäljning enkom för att shoppa handarbeten.

Annons

– Jag har virkat själv tidigare men nu orkar jag inte längre, säger hon och tar med sig en vit, rund, virkad duk för femtio kronor till kassan.

Där sitter Vreni Renhorn föreningens ordförande. Årets julförsäljning verkar gå hyfsat, tycker hon.

– Folk är bekanta med att vi har fina handarbeten. Hittills har vi sålt rätt bra. Men det som går bäst i år är kaffebrödet.

Enligt Vreni Renhorn behöver Hörselskadades lokalförening alla pengar de kan få. Normalt brukar julförsäljningen ge ungefär 8000 till 10 000 kronor. Och medlemmarnas handgjorda dukar, tavlor och väggbonader är billiga, menar Vreni Renhorn.

– Det ligger ett otroligt arbete bakom de här arbetena. På stan skulle man få betala tre, fyra gånger så mycket för dem.

Elsa Olsson har knypplat till årets försäljning. Hon visar upp ett av sina arbeten, en rad med små sammanlänkade tomtar. Hennes alster säljs för 100 kronor och tillhör de dyrare inslagen i julförsäljningen.

– Men jag gör även större saker som till exempel tavlor.

– Knypplat har jag gjort i tolv år. Det är rogivande. Man glömmer allt runt omkring, säger hon.

Vanligtvis används potatismjöl för att stärka virkade och knypplade handarbeten. Men Elsa Olsson är lite okonventionell.

– Jag använder hårsprey. Extra Strong.

Annons

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 69

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons