Annons

Vintern över för Trelleborgs palmer

Palmerna längs östra strandpromenaden har slagit rekord. Aldrig förr har de kunnat lämna vinterförvaringen och sättas ut lika tidigt på året.
Trelleborg • Publicerad 23 april 2012
Jan-Erik Nilsson till höger.
Jan-Erik Nilsson till höger.Foto: 
Foto: 
Foto: 

Under måndagen placerade personal från tekniska förvaltningen ut 12 palmer i centrala Trelleborg. Arbetet utfördes med lastbil och gaffeltruck i strålande vårsol.

– Jag är ny på mitt jobb. Men det ska vara rekord att kunna sätta ut dem så här tidigt. Oftast dröjer det till början av juni, säger parkchefen Mark Huisman.

Annons

Sex av palmerna, som är för stora för att få plats i växthus, har stått utomhus sedan början på april. Innan dess förvarades de i ett förråd i hamnen.

– De har redan klarat sex minusgrader. Så det är absolut ingen fara att ta ut dem nu. Vi tänkte som så att när de redan var ute kunde vi ta fram dem så att folk får glädje av palmerna, säger Mark Huisman.

Sammanlagt finns ett hundratal palmer som kommer att sättas ut successivt runtom i Trelleborg.

– I början på juni är alla på plats. Sen tar vi in dem i oktober, säger Mark Huisman.

De äldsta träden i palmbeståndet är nästan 30 år. Det innebär att de är på väg att tjäna ut.

– Vi håller koll på träden. Sen får vi fatta beslut om de ska ersättas, säger Mark Huisman.

Louise Cronholm
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons