Vintern kan vänta – våren är här!

Den uteblivna vintern har fått våren att komma i förtid. I kommunens växthus har blommorna börjat slå ut två månader för tidigt.
Trelleborg • Publicerad 12 januari 2007
Kommunens trädgårdsmästare Jürgen Markner har fått bespruta med tillväxthämmande medel två gånger för att blommorna ska hålla sig på mattan ytterligare en tid.
Kommunens trädgårdsmästare Jürgen Markner har fått bespruta med tillväxthämmande medel två gånger för att blommorna ska hålla sig på mattan ytterligare en tid.Foto: 
Tusenskönorna har börjat titta fram i kommunens växthus. Den milda vintern har gjort dem morgonpigga. Bild: Tomas Nyberg
Tusenskönorna har börjat titta fram i kommunens växthus. Den milda vintern har gjort dem morgonpigga. Bild: Tomas NybergFoto:  

Fåglarna kvittrar, luften är ljummen och träden knoppar. Överallt finns vårtecken – redan i januari.

– Det är lite konstigt. Förra året hade vi ju en väldigt sen vår. I år är det tvärtom, säger parkchef Göran Olsson.

Han har sett att knopparna har börjat komma tidigt på buskar och träd. Men de tydligaste vårtecknen har börjat komma i kommunens växthus.

– Det växter så det knakar. Vi kanske måste planera mycket tidigare än väntat, menar han.

Kommunens trädgårdsmästare Jürgen Markner ser fler risker.

– Om det blir en sen vinter kan det bli farligt, säger han.

Utanför växthusen har tulpanerna redan börjat titta fram några centimeter. Om frosten kommer blir de rejält skadade. Men Jürgen Markner tror inte det blir mycket kallare än så här.

– Nej, det tror jag inte. Jag tror på en tidig vår i stället. I varje fall hoppas jag på det, säger han.

Inne i växthuset har tusenskönorna redan börjat blomma så smått. Det är väldigt ovanligt i mitten av januari. Oftast brukar det dröja till februari eller mars innan de blommar. Men det har varit svårt att hålla tillräckligt kallt i huset. Och då har blommorna fått fart. – Vi har fått bespruta med tillväxthämmande medel för att hålla blommorna nere. Två gånger har vi gjort det. Man kan inte spruta hur många gånger som helst, då finns risken att de inte blommar alls, säger han.

Utomhus har en vacker kinesisk buske börjat få rosa blommor. Och penséerna är i full blom. De har blivit drabbade av fukt.

– Det har ju regnat så mycket nu. Fukten har fått svampen att frodas i växterna. Det är svårt att undvika, säger Jürgen Markner.

I år är det extra trångt i växthuset. På grund av jubileumsåret är det nästan dubbelt så många blommor som ska planteras. Då gäller det att plantera i tid. Inte för tidigt – då finns risken att frosten skadar blommorna. Inte för sent – då hinner blommorna blomma ut i växthuset.

Men sen blir det vackert i stan. 140 000 penséer ska blomma under jubileumsåret.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.