Annons

Vinterdäckens tid är här

Vi går återigen mot kallare tider och med det kommer hala och snötäckta körbanor. Många bilägare väntar med att byta däck lagom till det datum då lagen kräver det. I värsta fall väntar man till den första halkan slår till.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2012
Foto: 

Nu är den här igen – tiden då vi än en gång ska byta däck på våra bilar. Dessa dagar är det fullt tryck på många däckfirmor.

På Vianor i Trelleborg jobbar fem man under högt tempo i verkstadshallen denna onsdagseftermiddag. Tre av dem är säsongsarbetare som bara jobbar under den hektiska däckbytarperioden som sträcker sig över fyra till sex veckor.

Annons

Från och med den första december måste bilägare, enligt lag, ha bytt till vinterdäck om det råder vinterväglag.

– Detta är den tredje fullbokade veckan här, och då väntar ändå de flesta så länge som möjligt. Helst tills det börjar snöa, säger Johan Kristoffersson som är en av de säsongsanställda däckskiftarna.

I verkstadshallen står Torbjörn Andersson och väntar på att hans bil ska få nya däck. Han brukar planera in sitt däckbyte i god tid innan lagen tvingar honom.

– Det brukar bli vid den här tiden. Det är sällan vädret slår om tidigare men annars byter jag innan, säger han.

Vianor bokar in två bilar på tjugo minuter vilket brukar betyda att det blir ungefär fyrtio bilar som varje dag får vintersäkra däck.

– Vi kan ta in femtio när det är riktigt kaos. Just nu har det varit milt men snart slår det till, säger försäljningschef Magnus Eriksson.

Vad vill du säga till alla dem som envisas med att vänta till sista stund?

– Nu ligger det en lag som säger när du måste ha bytt dina däck, men jag rekommenderar att byta tidigare i november. Det är ingen mening att vänta – vintern kommer vare sig man vill eller inte.

Martin Falkenby
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons