Vinst i Uppsala kan korta vårdköer i Trelleborg

I Trelleborg är köerna långa för att komma i kontakt med bup, barn- och ungdomspsykiatrin. I Uppsala är väntetiden lika med noll. Anledningen är projektet Vinst som drivits av bup, skolor och intresseorganisationen Attention. Igår föreläste deltagare i projektet på Parken i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 20 augusti 2009
Foto: 
Eva Ahlquist är vice ordförande för Attention Trelleborg. Henrik Pelling, överläkare för bup i Uppsala och Görel Bylund från Attention Uppsala informerade om hur Uppsala landsting har lyckats korta köerna till bup.
Eva Ahlquist är vice ordförande för Attention Trelleborg. Henrik Pelling, överläkare för bup i Uppsala och Görel Bylund från Attention Uppsala informerade om hur Uppsala landsting har lyckats korta köerna till bup.Foto: 

TRELLEBORG. – Här kan det dröja upp till ett och ett halvt år innan barn och föräldrar kan få träffa en läkare för att få en diagnos, säger Eva Ahlquist, vice ordförande för Attention Trelleborg.

I Uppsala har sjukvården, skolor och Attention arbetat tillsammans i projektet Vinst. Och satsningen har gett resultat. Barn som visar symptom på damp eller adhd kan få sin diagnos ställd på mycket kort tid.

– I grund och botten handlar det om utbildning och information som gör att samma kunskap finns hos lärare, speciallärare, skolsystrar och läkare. Då behöver inte allt göras två gånger, säger Henrik Pelling, överläkare för bup i Uppsala.

En annan förutsättning för att Vinst har blivit framgångsrikt är att gränserna mellan BUP och skolorna har luckrats upp. Det gäller särskilt sekretessbestämmelserna.

– Föräldrarna får skriva på ett papper som ger undantag från sekretess. Då kan man ta del av information mellan vården, skolor och förskolor. Till exempel när barnen går från lågstadiet till högstadiet, säger Görel Bylund från Attention Uppsala.

Men kvalitén på arbetet som bedrivs av bup och av skolor sätts till slut av ekonomiska resurser. Resurser som fördelas av politiker och tjänstemän.

– Politiker och personal i vården och skolan måste samarbeta. Det är det viktigaste som vi i Trelleborg kan lära av arbetet i Uppsala, säger Eva Ahlquist.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.