Annons

Vinst för två av tre vårdcentraler

Fagerängens vårdcentral gick med förlust förra året och har nu fått dra ner på personal. Samtidigt gjorde både Centrumkliniken och Anderslövs vårdcentral miljonvinster.
Trelleborg • Publicerad 18 april 2011
Satsar på Lyftet. De offentliga vårdcentralerna har avtal med Lyftet och ska försöka få sina listade patienter att söka sig dit. En av dem som regelbundet tränar på Lyftet är Birgit Ohlsson. Hon får hjälp med sina övningar av sjukgymnast Sebastian Zander.
Satsar på Lyftet. De offentliga vårdcentralerna har avtal med Lyftet och ska försöka få sina listade patienter att söka sig dit. En av dem som regelbundet tränar på Lyftet är Birgit Ohlsson. Hon får hjälp med sina övningar av sjukgymnast Sebastian Zander.Foto: 
Satsar på Lyftet. De offentliga vårdcentralerna har avtal med Lyftet och ska försöka få sina listade patienter att söka sig dit. En av dem som regelbundet tränar på Lyftet är Birgit Ohlsson. Hon får hjälp med sina övningar av sjukgymnast Sebastian Zander.
Satsar på Lyftet. De offentliga vårdcentralerna har avtal med Lyftet och ska försöka få sina listade patienter att söka sig dit. En av dem som regelbundet tränar på Lyftet är Birgit Ohlsson. Hon får hjälp med sina övningar av sjukgymnast Sebastian Zander.Foto: Tomas Nyberg

TRELLEBORG. Innan hälsovalet infördes och patienterna börjat göra aktiva val av vårdcentral hade Fagerängens vårdcentral cirka 10 000 personer i sitt geografiska upptagningsområde. Nu har de istället omkring 7600 listade patienter. Skillnaden gör att de måste dra ner på antalet tjänster.

– Vi har dragit ner på personalstyrkan sen i fjor. Vi var ju välbemannade tidigare, säger verksamhetschef Anna Krämer.

Annons

Vårdcentralen, som har en omsättning på 26,7 miljoner kronor, gjorde under år 2010 en förlust på 700 000 kronor. Enligt Anna Krämer är det klart bättre än den interna prognosen som först visade på ett underskott på 1,5 miljoner.

– Så vi har förbättrat oss avsevärt, säger Anna Krämer.

Förutom att de var välbemannande menar Anna Krämer att en orsak till underskottet är att de fått stå för kostnaderna för besök hos kurator och psykolog för patienter från de privata vårdcentralerna när dessa inte varit knutna till hälsovalet.

– Nu är snart både Valen och Katten med i hälsovalet och då kommer vi att dra in på kurators- och psykologtjänsterna motsvarande en heltid, säger Anna Krämer.

Idag har man en heltidstjänst för kurator och en för psykolog.

Något annat som påverkar vårdcentralernas budget är när patienterna går till andra läkare och sjukgymnaster än de som finns på vårdcentralen eller som vårdcentralen har avtal med. De tre offentliga vårdcentralerna har avtal med Lyftet Rehab där det finns sjukgymnaster och arbetsterapeuter.

– Vi räknar med att patienter listade hos oss som går hos andra vårdgivare kostar ungefär 1,9 miljoner kronor i år, säger Anna Krämer.

Genom att dels kunna sköta bokningen av tider på Lyftet ute på de olika vårdcentralerna och dels arrangera en friskvårdsvecka i slutet av maj då man bland annat arrangerar öppet hus på Lyftet hoppas Anna Krämer att den summan ska minska.

– Det är jättemycket pengar och patienterna är inte medvetna om det. Nu satsar vi benhårt på Lyftet, säger Anna Krämer.

Tommy Hansson, verksamhetschef på Centrumkliniken, menar att Hälsovalet inneburit ett annat sätt att tänka kring bland annat ekonomi för vårdcentralens personal.

Annons

– Att sjukvården sysslar med affärsmässighet är nytt. Det är viktigt att kunna presentera resultat eller konsekvenser hela tiden. Det är en viktig faktor att kunna gå mot gemensamma mål, säger han.

Centrumkliniken gjorde en vinst på 2,8 miljoner kronor förra året.

Bäst i klassen var dock vårdcentralen i Anderslöv. Förutom att uppfylla de ekonomiska kraven med råge, de fick ett överskott på 3,4 miljoner kronor, så har vårdcentralen även uppfyllt de kvalitetskrav som Region Skåne ställer för att betala ut bonuslön till de anställda. Bonusen motsvarade 6 000 kronor för en heltidsanställd.

– Det har jag aldrig varit med om förut. Det är jätte, jätte, roligt, säger verksamhetschefen Margareta Eliasson.

Henrietta Johansson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons