Vinnarsugna tjejer slipar sina rörelser

De satsar på några säkra moment och hoppas att alla trelleborgare håller tummarna för dem på lördag. Trelleborgs Allehanda tittade i veckan in i en av Söderslättsgymnasiets gymnastiksalar och träffade elva tjejer mellan 10 och 14 år som ska delta i sin första gymnastiktävling.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2011
Foto: Claes Nyberg

– De har längtat efter att få tävla men de har inte varit redo förrän nu så detta är jättestort för dem, säger Anneli Lenander, gruppens huvudledare.

De elva tjejerna kommer att tävla i två olika åldersklasser och grupperna är två av Träningscentrets tävlingsgrupper. Anneli Lenander tog över gruppen ifjor och har sedan dess satsat på att förbereda flickorna för att börja tävla. Förra terminen gick till förövningar och att hitta det som var och en är bra på. Anneli Lenander berättar att deltagarna i gruppen har börjat få ett helt annat fokus på träningarna sedan man bestämde att de skulle anmäla sig till en tävling.

- Annars kan tjejer i den här åldern vara rätt flamsiga men nu är det mer ordning i leden.

Premiärtävlingen heter Englacupen och går av stapeln i Ängelholm under helgen. En cup gör det hela lite svårare och risken är att man åker ut redan efter första uppvisningen.

- De tävlar tre lag mot varandra i en första omgång. Första laget går vidare till final. Det andra till ett kval och trean åker ur, säger Anneli Lenander.

Molly Lindgren, tio år, är gruppens yngsta deltagare och hon ser fram emot helgens tävling även om det är lite pirrigt.

- Det är spännande och lite läskigt, säger hon.

Själv tycker hon matta, eller som det heter på gymnastikspråk:" tumbling", är roligast men på frågan vad hon kan bäst säger kompisarna genast "volt".

Det är mindre än en vecka kvar till helgens tävlingar och nu finslipas alla rörelser. Anneli Lenander förklarar att programmet de satt ihop bygger på enkla övningar som tjejerna är säkra på.

- Vi kör det vi kan i denna tävlingen. Det mer avancerade får vänta.

Hjälpledaren Emmy Karlsson menar att det är viktigt att tjejerna känner sig trygga med övningarna.

- De måste ha kontrollen, säger hon.

För första gången får de också känna hur det känns att bli bedömd av en domare. Emmy Carlssons pappa Göran Carlsson har lång erfarenhet från gymnastik och har även dömt trampett. Den här kvällen har han kommit för att bedöma gruppen och ge lite tips på förbättringar. Han tycker att tjejerna är duktiga.

- För att inte ha tävlat innan så är de det. Det är en bra början, säger han.

Någon större nervositet tycks inte finnas bland gymnasterna.

- Vi är mer taggade, säger Sandra Frid.

Då är det snarare värre för ledarna.

- Man vill ju så gärna att det ska gå så bra som möjligt. Vi hoppas att alla trelleborgare håller tummarna för oss, säger Anneli Lenander.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.