Trelleborg

Vinn en jättepalm till din egen trädgård

Trelleborg Artikeln publicerades
För de riktigt storvuxna palmerna har kommunens växthus blivit för trånga. Dags att rensa i leden, menar man på parkavdelningen.
Foto: Tomas Nyberg
För de riktigt storvuxna palmerna har kommunens växthus blivit för trånga. Dags att rensa i leden, menar man på parkavdelningen.

Har du drömt om att vila under en ståtlig, vajande palm, i din egen trädgård? Nu finns chansen, när parkförvaltningen beslutat lotta ut några av de mest praktfulla palmerna som vuxit sig för stora för stadens växthus.

Trelleborgs stoltheter har spridit en exotisk fläkt av södern sedan 1984. Men nu har några av de allra största palmerna, de som brukar vaja längs västra infarten på sommaren, vuxit sig för stora för kommunens växthus och behöver nya hem. Ett dussin träd når nu nästan tio meters höjd, och trots att man 2017 höjde växthuset på Granlunda, där palmerna vilar på vintern, så skrapar de i taket.

Det är över den gräns som enligt parkavdelningens skyddsombud kan framkalla svindel under den känsliga ansningsprocessen. Följderna kan bli katastrofala, trots att växthuspersonalen alltid bär skyddande tropikhjälm.

– Det är tråkigt att göra sig av med träden. Men vi vill heller inte se personalen dråsa ner som kokosnötter i backen, säger Robert Palmér på parkavdelningen.

– Det är illa nog att vi går här och halkar i palmolja när saven börjar stiga på våren, fortsätter han.

Palmerna levereras i stora krukor som väl pryder sin plats i trädgården.
Foto: Claes Nyberg
Palmerna levereras i stora krukor som väl pryder sin plats i trädgården.

Att delta i utlottningen kostar inget, och inte heller hemfrakten av träden som står i krukor. Men villkoret är att palmerna måste stå kvar i Trelleborg. Och man får vara beredd på att då och då välkomna besökande dignitärer eller nyfikna turister till sin trädgård, vid vänortsbesök, scout-jamboreer eller botaniska konferenser.

Lottdragningen sker i samband med Palmsläppet den 18 maj, då Citysamverkan och parkavdelningen hyllar stadens symboler. Citysamverkan bjuder alla medborgare och företag med ordet ”palm” i sitt namn på en överraskning.

Snabbast får man dock lotterna, som är begränsade till antalet, i Allehandas reception redan i dag. Endast en lott per hushåll delas ut.

Hur går det då med palmerna på vintern? De är känsliga för frost och direkt allergiska mot hagel. Framåt november bör de nya ägarna klättra upp i toppen och täcka bladverket med ett par lager säckväv, gamla bordsdukar eller annan värmande men syregenomsläpplig textil. Presenning kan fungera om man perforerar med skruvmejsel. Vid snöstorm gör man säkrast i att luta trädet så att kronan kan vältas in i uterum, garage eller uppvärmt förrådsutrymme.

Skulle efterfrågan visa sig låg kan intresserade få två palmer, så att man kan knyta en hängmatta emellan och läppja på drinkar ur kokosnötter.

– Palmerna kan även användas för flaggning, klädlinor eller badmintonnät, tipsar Robert Palmér. Grannarna kanske inte blir så glada för skuggningen, men när skaffade man någonsin något till sin trädgård för att göra grannen glad?

– Palmer är lättskötta, och ett växande nöje, försäkrar han. Men tänk på att när träden når över 15 meter måste man sätta en röd lampa i toppen som varning åt trafikflyget.

Och om inga trelleborgare alls vill ha en stor och ganska åbäkig växt i sin trädgård?

– Då blir vi väl tvungna att flisa dem och koka palmolja på spånen, säger Robert Palmér från parkavdelningen.