Annons

Vinglöst men inte hopplöst i Kyrkoköpinge

Möllornas dag firades runt om på slätten under söndagen. Många tog chansen att besöka kommunens möllor samt göra ett fynd på de loppisar som anordnades i samband med dagen.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2008
Göran Rosberg visade Bengt-Åke Andersson och sonen Daniel Nilsson hur man arbetade förr. Bild: Claes Nyberg
Göran Rosberg visade Bengt-Åke Andersson och sonen Daniel Nilsson hur man arbetade förr. Bild: Claes NybergFoto: 

I Kyrkoköpinges gamla mölla, en så kallad holländare, visade Göran Rosberg, vice ordförande i mölleföreningen, runt och förklarade hur möllan en gång fungerat.

- De tog emot de flesta grödorna och möllaren fick en liten del själv så han kunde fodra sin gris, berättar han och visar upp de stora kvarnstenarna som en gång såg till att böndernas gröda krossades till mjöl.

Annons

För de som ville, och inte var höjdrädda, fanns det en möjlighet att ta sig upp överst i möllan och titta ut över slätten och Trelleborg.

Paula Ågren och Marie Arvedsen, båda från Trelleborg, var på besök i möllan och studerade gamla foton.

- Det är första gången vi är här. Det är en speciell känsla att vara här inne, säger Marie Arvedsen.

Kyrkoköpinge mölla har länge varit i behov av nya vingar och nu äntligen har man kunnat investera i ett par nya. Nytt lärkträ ligger på tork under möllan och förhoppningen är att bygget av de nya vingarna ska påbörjas till vintern.

- Vi hinner nog inte klart till nästa mölledag, men vi bör vara på god väg, säger Göran Rosberg.

Kristin Knutsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons