Vingklippt verk måste utredas

Arbetsmiljöverket tänker begära en utredning av orsakerna till olyckan med det skenande vindkraftverket utanför Klagstorp i helgen. Kunskapen kan göra att liknande olyckor undviks i framtiden.
Trelleborg • Publicerad 11 mars 2013
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

– Om vi kan få reda på vad som hänt nu i helgen så kan det innebära att olyckor undviks i framtiden, säger Mats Ryderheim, tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket i Malmö. I dagsläget vet vi inte mer än vad som stått i tidningarna om händelsen.

Arbetsmiljöverket anser att det behövs en utredning om varför vindkraftverket plötsligt började snurra okontrollerat.

– Det byggs många vindkraftverk runt om i Sverige så vi behöver kunskaper om den här sortens olyckor, säger Mats Ryderheim.

Det var på lördagseftermiddagen som vindkraftverket vid gården utanför Klagstorp plötsligt började skena. Av någon anledning hade säkerhetssystemet slutat fungera och vingarna på verket snurrade ohejdat i den hårda blåsten.

Räddningstjänsten spärrade av området och utrymde gården vid det 24 meter höga vindkraftverket.

Ingen reparatör vågade gå nära för att få stopp på det skenande vindkraftverket. Enligt räddningstjänsten fanns det risk för att verket skulle brytas sönder och vingarna flyga av.

Det var också vad som inträffade. På söndagen hade två av de tre vingarna på brutits av och låg på marken nedanför verket, som då slutat snurra. Turligt nog verkar det som om vingarna inte gjort någon skada på byggnaderna i närheten.

Arbetsmiljöverket tänker nu kontakta ägaren av vindkraftverket för att begära en utredning om bakgrunden till att verket skenade.

– Vi vänder oss till ägaren i ett sådant här fall, säger Mats Ryderheim. Det är ungefär som när det hänt en arbetsplatsolycka, då vänder vi oss till arbetsgivaren.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.