Annons

Vingen bröts av på olycksplan

En stor utmattningsspricka i vänster vinge orsakade olyckan med Kustbevakningens flygplan i Falsterbokanalen den 26 oktober då fyra personer miste livet. Flygplanet av typen Casa212 flög på låg höjd när vingen utan förvarning lossnade.
Trelleborg • Publicerad 22 november 2006

Haverikommissionen skickar nu ut ett meddelande om resultaten av den tekniska undersökningen till tillsynsmyndigheter över hela världen.

– Det är sedan upp till tillsynsmyndigheterna att ta ett eventuellt beslut om flygförbud för samtliga flygplan av olyckstypen, säger Stefan Christensen vid haverikommissionen till TT.

Annons

Haverikommissionens utredning visar en omfattande utmattningsspricka i vingens undre bärande konstruktion. Sprickan som från utsidan är dold under en yttre plåt har utvecklats under en längre tid. På grund sprickans storlek och läge har vingens hållfasthet blivit kraftigt reducerad.

– Ingenting tyder på att piloten fått någon förvarning om vad som höll på att ske, säger Stefan Christensen.

Det var ett ögonblicks verk. Omkring fyra sekunder efter att vingen lossnat slog planet i vattnet. Piloten hade överhuvudtaget ingen chans att påverka skeendet.

Enligt Stefan Christensen handlar utredningen om tre saker, att få fram vad som hänt, varför det hänt och att se till att det inte händer igen.

– Vi är med stormsteg på väg mot en lösning på den första frågan, säger han.

På tisdagen hittades den andra delen av den så kallade svarta lådan som innehåller viktiga data. Haverikommissionen kommer att fortsätta sina undersökningar för att bringa klarhet i olycksförloppet. Det handlar bland annat om hur flygplanet är byggt, hur tillsynen har fungerat och vilken miljö det utsatts för.

Stefan Christensen utesluter inte att det kan handla om brister i underhållet av flygplanet. Att sprickan dolts av en yttre plåt anser han vara ovidkommande eftersom plåtarna tas bort vid all inspektioner.

– Det handlar om en mycket ovanlig olycka, konstaterar han.

Kustbevakningen har ytterligare två flygplan av typen Casa212. De har haft flygförbud sedan olyckan inträffade. (TT)

Lennart Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons