Annons

Vindkraftverk kan bli aktuellt vid Klagstorp

Tre vindkraftverk med en maximal totalhöjd på 70 meter kan komma att resas sydöst om Klagstorps by. Tidigare har områdesbestämmelserna hindrar utbyggnaden men på torsdag tar kommunstyrelsen ställning till ett förslag om ändrade bestämmelser.
Trelleborg • Publicerad 30 augusti 2002

Redan tidigare har tre områden öster om Trelleborg pekats ut som lämpliga för vindkraftverk. Klagstorpsområdet är ett av dem. I och med att de statliga stöden för anläggning och drift har ändrats så har antalet ansökningar om att få bygga nya vindkraftverk ökat i antal. Ofta har de sökta verken en totalhöjd på omkring 100 meter. Riktlinjerna för placering av vindkraftverk säger att det är bättre att placera dem i grupp än att sprida ut enstaka verk i landskapet. Inom varje grupp bör verken vara lika med rotorer som snurrar åt samma håll. Avståndet till riksvägar och primära länsvägar bör vara minst verkets navhöjd plus tre gånger rotordiametern. Det betyder att om navhöjden är 70 meter och rotordiametern 40 meter så ska avståndet till vägen vara minst 190 meter. För mindre vägar ska avståndet vara minst verkets totalhöjd. Hittills har tillstånd getts till fem enstaka verk inom Trelleborgs kommun och positivt förhandsbesked för en grupp om sex verk. De verk som nu fått tillstånd vid Klagstorp kommer att placeras söder om Värntofta gård. Försvarsmakten kan fortfarande ha synpunkter på placeringen. De får vara max 70 meter höga inklusive rotorn och ska vara vita. De får inte bära någon reklam. Ledningarna mellan och från verken måste grävas ner.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons