Annons

Vindkraftverk får luft under vingarna

Fyra vindkraftverk som vardera blir 125 meter höga. Det kan bli verklighet på Stora Markie gård på Söderslätt. S och sd är dock negativa till möllorna.
Trelleborg • Publicerad 27 september 2007
Foto: Arkivbild:Scanpix

Byggnadsnämnden ställer sig positiv till en planprövning, för att uppföra fyra vindkraftverk på gården, som ligger mellan Alstad och Anderslöv.

Frågan om de fyra vindmöllorna, som ska ge en generatoreffekt av två mega-watt, blev dock en kontroversiell fråga när den behandlades i byggnadsnämnden på onsdagen.

Annons

Motvinden från oppositionen i byggnadsnämnden, representerat av socialdemokraterna och sverigedemokraterna, bygger på att de de båda partierna menar att det inte finns tillräcklig täckning i översiktsplanen för att uppföra vindkraftverk i den här delen av kommunen.

Kommunens östra del finns däremot markerad som ett område med plats för vindkraftverk.

- Vi vill ha noggrann utredning som visar vilka platser var man kan anlägga vindkraftverk, säger Gerd Klein (s).

Efter en votering i frågan om möllorna vid byggnadsnämndens möte blev det 6-6.

Ordföranden Leif Sjögren (c) hade utslagsröst, vilket innebar att alliansen segrade.

Tidigast om ett år kan det stå klart om de tilltänkta vindkraftverken får uppföras.

Först väntar ett samråd, så att de boende i området och andra berörda, privatpersoner och myndigheter kan lämna synpunkter på projektet med möllorna.

- Med sina 125 meter blir vindkraftverket de högsta i kommunen. De som är tänkta att sättas upp i Jordberga är 120 meter, berättar stadsbyggnadschefen Stefan Ferm.

Bakom ansökan för att uppföra kvartetten av vindkraftverk står Haquin Stiernblad, som haft Stora Markie gård i sin ägo sedan 1999.

- Det kan dröja åtminstone fem år innan jag får upp dem. Motivet till att uppföra vindkraftverken är att jag vill ha ytterligare ett ben till att stå i mitt företag, förutom gårdens jordbruk, säger han till TA.

Annons

Haquin Stiernblad säger sig vara beredd på att hans planer på möllor får kritik:

- Jag håller med om att de kan förfula landskapet, men om jag får chansen att säkra gårdens framtid så tar jag den. Det är inte alls säkert att de här vindkraftverken ska stå där för evigt. Kanske tas de bort efter några år, säger han.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons