Annons

Vindkraftverk får ja i länsrätten

Byggnadsnämnden i Trelleborg får inget gehör i länsrätten för sitt beslut att vägra bygglov för tre vindkraftverk vid Stora Beddinge. Det var i juni 2003 som Trelleborgs byggnadsnämnd beslöt att inte bevilja bygglov för tre vindkraftverk vid Stora Beddinge.
Trelleborg • Publicerad 14 december 2007

Byggnadsnämndens beslut grundades bland annat på att de tre planerade vindkraftverkens placering inte stämmer med kommunens översiktsplanering.

Företaget som ville sätta upp vindmöllorna överklagade till länsstyrelsen och fick medhåll där. Länsstyrelsen menade att de tre vindkraftverken uppfyller kraven på lämplighet och anpassning enligt plan- och bygglagen. Därför fick överklagandet bifall och ärendet visades tillbaka till byggnadsnämnden som fick ta tag i saken ännu en gång.

Annons

Byggnadsnämnden menade dock att kraftverken inte borde få bygglov och överklagade till länsrätten, som nu avgjort ärendet.

Även länsrätten går på vindkraftsföretagets linje och tycker att det är rätt att ge bygglov för de tre vindkraftverken.

Länsrätten menar att de argument som byggnadsnämnden fört fram inte övertygar om att länsstyrelsens beslut skulle vara fel. Därför menar också länsrätten att det är rätt att ge bygglov för de tre vindkraftverken. Länsstyrelsen beslut att byggnadsnämnden i Trelleborg ska ta upp ärendet på nytt ska därför gälla.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons