Annons

Vindkraftsplaner oroar boende

I Grönby vill energiföretaget Kraftö bygga vindkraftverk. Protestyttrandena till kommunen har strömmat in.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2009
Jeanette Kjell och Fredrik Hammarskjöld har förberett för att bygga hästgård i Grönby. Nu skuggas deras planer av en bygglovsansökan om vindkraftverk. Foto: Claes Nyberg
Jeanette Kjell och Fredrik Hammarskjöld har förberett för att bygga hästgård i Grönby. Nu skuggas deras planer av en bygglovsansökan om vindkraftverk. Foto: Claes NybergFoto: 

– Det är ett naturskönt område. Precis det vi var ute efter, säger Jeanette Kjell.

Vinden friskar i 54 meter över havet, på den kulle där Jeanette Kjell och Fredrik Hammarskjöld planerar att bygga sin hästgård. Den friska vinden har Kraftö också noterat. Nu vill bolaget bygga två vindkraftverk i området, varav ett rakt i blickfånget från parets tilltänkta altan.

Annons

Jeanette Kjell och Fredrik Hammarskjöld köpte marken i somras för två miljoner kronor. Inte bara hästgård, övernattning för turister och stenugnsbageri finns också i planerna. Men det senare har de tvingats backat på.

– Vi är oroliga. Vi vill se vad som händer här först, säger Fredrik Hammarskjöld.

De är inte ensamma i sin oro över vindkraftsplanerna. Många av de omkring 20 boende som berörs har skickat in yttranden till kommunens stadsbyggnadskontor, däribland Byarådet i Trelleborgs kommun. Naturen och djur- och fågellivet lyfts fram i samtliga yttranden. Miljönämnden har gett projektet klartecken, under förutsättning att ljudet inte överstiger en viss decibelnivå och att vindkraftverken inte ger roterande skuggor på bostäderna mer än 30 minuter per dag.

"Inte på min bakgård" är ett uttryck för hur många boende känner kring ingrepp i deras boendemiljö. Kraftö noterar i sin miljökonsekvensanalys att området ligger i utkanten av ett riksintresseområde för naturvård, men bedömer konsekvenserna för landskapsbilden som måttliga.

Det håller inte Jeanette Kjell och Fredrik Hammarskjöld med om.

– Där det är tyst ska det få vara tyst. Varför åker man från staden till landet? Jo, för att man vill komma bort från det man har omkring sig, säger Fredrik Hammarskjöld.

– Man ska inte belasta naturen där det inte behövs. I Tyskland lägger man vindkraften i industriområden, säger Jeanette Kjell och blickar ut över Grönby.

Kraftö räknar med att vindkraftverken kan producera hushållsel till motsvarande 1 600 villor om året. Onsdagen var sista dagen för yttranden till stadsbyggnadsnämnden om vindkraftverken vid Grönby och Sörby.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons