Annons

Vindkraftspark blir åttonde största byggprojekt

Vattenfalls vindkraftpark på Kriegers Flak mellan Sverige och Tyskland, cirka 35 kilometer söder om Trelleborg, är Sveriges åttonde största planerade byggprojekt just nu.
Trelleborg • Publicerad 17 september 2007

Tidningen Byggindustrin har i sitt senaste nummer listat de största byggprojekten som planeras i Sverige just nu.

Bland de tio största projekten finns tre vindkraftparker, en järnväg för höghastighetståg samt vägprojekt.

Annons

Allra dyrast är den planerade höghastighetsbanan Europakorridoren för tåg mellan Stockholm och Göteborg samt Stockholm– Helsingborg. Den beräknas kosta 47 miljarder kronor. Motorvägen Förbifart Stockholm, kostnad 25 miljarder, Citybanan i Stockholm, 16 miljarder samt ESS-anläggningen utanför Lund, 15 miljarder kronor, hör också till de dyrare projekten. ESS-anläggningen är beroende av att det fattas beslut om att lägga anläggningen i Sverige. Även Spanien och Ungern är med i dragkampen om anläggningen. Vindkraftsparkerna vid Stora MIddelgrund, 13 miljarder, och vid Markbygden utanför Piteå, 10 miljarder, får liksom Kriegers Flak 8– 10 miljarder, också plats på listan över de tio dyraste projekten.

Motorvägen östlig förbindelse i Stockholm, 6– 10 miljarder, Nya Karolinska sjukhuset, 6,5– 7 miljarder, och en tillbyggnad på SCA:s anläggning i Ortviken utanför Sundsvall, 5,5 miljarder, hör också till de dyraste projekten.

Bakom planerna på att bygga ut vindkraftparken på Kriegers Flak ligger Vattenfall. Det finns redan tillstånd från regeringen för att bygga i den ekonomiska zonen och Vattenfall väntar nu på tillstånd för elanslutningen från Energimyndigheten.

Just nu pågår geotekniska undersökningar med bland annat borrprover. Även strömmar och vågor i området studeras. När alla fakta samlats in ska anläggningens dimensioner planeras och lönsamheten beräknas. Byggstarten blir troligen inte förrän tidigast 2011– 2012. Vattenfall planerar för en vindkraftpark med 128 vindkraftverk på vardera 5 megawatt. På den tyska sidan av Kriegers Flak planeras för cirka 80 vindkraftverk.

Flera olika remissinstanser har varit tveksamma till planerna. Försvarets radioanstalt menar att vindkraftverken kan störa signalspaningen och kräver att få merkostnader på upp emot 40 miljoner kronor betalda för förbättringar på anläggningarna. Fiskeriverket har uttalat sig negativt och menar att vindkraftsparken skulle ha negativa konsekvenser för fisket.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@

trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons