Annons

Vindkraftpark risk för fartyg

Sjöfartsverket varnar för att vindkraftparker till havs kan bli faror för fartygen.Om vindkraften ska byggas ut i havet är det tvunget att säkerhetsfrågorna undersöks noggrant och allt som går att göra för att minska riskerna görs, menar Sjöfartsverket.
Trelleborg • Publicerad 11 november 2003

"Det är inte helt uteslutet att fartyg av misstag kan kollidera med vindkraftverk" skriver verket. Sjöfartsverket yttrar sig med anledning av Boverkets rapport om förutsättningarna för storskalig utbyggnad av vindkraftverk i havet, Vänern och fjällen. Liksom Boverket tycker Sjöfartsverket att det behövs några pilotanläggningar för att se vilka konsekvenserna av en utbyggnad blir. När det gäller Kriegers Flak anser Sjöfartsverket att det krävs en samordning mellan svenska, tyska och danska intressen med hänsyn till sjöfarten. tung oljetrafik I sitt yttrande poängterar Sjöfartsverket att det dagligen passerar en mängd fartyg i vattnen vid Kriegers Flak. Några exempel är färjetrafiken till och från Trelleborg samt fartygen i farleden mellan Gedser och Bornholmsgattet, där bland annat den tunga oljetrafiken till och från Östersjön går. Enligt Sjöfartsverket är det en förutsättning för vindkraftsetablering på Kriegers Flak att kollisionsrisken elimineras så långt det är möjligt. Efter samordning mellan länderna gör dock verket bedömningen att det går att bygga vindkraftverk på Kriegers Flak. Sweden offshore är ett företag som planerar att bygga vindkraftverk på Kriegers Flak. Nu har Sweden offshore startat ett utökat samrådsförfarande angående planerna på 128 vindkraftverk på Kriegers Flak.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons