Annons

Vindkraftfråga avgörs av regeringen

Frågan om bygglov för ett vindkraftverk i Klagstorpstrakten kommer att tas upp i regeringen, på inrådan av Kammarrätten.
Trelleborg • Publicerad 8 april 2003

Trelleborgs byggnadsnämnd nekade sommaren 2001 en privatperson att uppföra ett gårdsverk, som planerades bli 30 meter högt och ha en rotordiameter på 14 meter. Storleken var avgörande för nämnden, som ansåg att den höga snurran skulle ha negativ inverkan på landskapsbilden nordväst om Klagstorp. Gårdsägaren nöjde sig dock inte med det utan överklagade till länsstyrelsen, som åkte ut och tittade på platsen och bestämde att inverkan på landskapsbilden nog inte skulle bli så menlig. Det beslutet överklagades sedan i sin tur av Trelleborgs byggnadsnämnd. Kammarrätten, som fått ärendet på sitt bord, noterar i sitt beslut att länsstyrelsen inte närmare motiverat varför den paragraf i Plan- och bygglagen som byggnadsnämnden hänvisat till inte skulle vara lämplig som skäl för att stoppa vindkraftverket. Byggnadsnämndens lokala förankring borgar för att deras bedömning är riktig, anser Kammarrätten. Därmed hamnar alltså bygglovsfrågan på regeringens bord för avgörande. I kommunens översiktsplan medges möjlighet för att bygga mindre verk i anslutning till gårdar, även i de områden som inte avsatts för vindkraft. Gårdsägaren i fråga gavs möjlighet att sänka sitt torn till 20 meters höjd, men det ville han inte göra på grund av den effektivitetssänkning som i så fall skulle bli följden. Alternativet till energiproduktion på gården vore i så fall en halmpanna, menar gårdsägaren, som dock anser att det vore miljömässigt sämre.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons