Annons

Vindkraften väcker känslor

Få ämnen engagerar så mycket på Söderslätt som vindkraften. I en artikelserie synar Trelleborgs Allehanda ämnet.
Trelleborg • Publicerad 22 juni 2013
Foto: ANNA WAHLGREN

Det råder delade meningar om vindkraften på Söderslätt.

Å ena sidan:

Annons

– Hör du? säger Per Eriksson. Det där entoniga ljudet. Det finns inte har de sagt.

Per Eriksson går några steg på gräsmattan.

– Nu är det inte så farligt. Det hörs mer när det blåser åt andra hållet, eller på morgnar och kvällar. Särskilt när luften är tung av dagg.

700 meter från Per Erikssons trädgård på gården han brukar utanför Jordberga står tre vindkraftverk, hundra meter höga. Per Eriksson känner det som ett intrång i hans privata sfär. Även om ingen bor permanent på gården för tillfället, det har det inte gjort sedan hans föräldrar flyttade därifrån, så tycker han att de stör. Han störs av ljudet, och på vintern även av skuggorna.

– Det tär på mig, det känns ovärdigt på något sätt. Vissa gånger har jag knappt orkat åka hit, jag har vänt uppe på backen. Jag klarar inte av ljudet. Men egentligen vet jag inte om jag mår dåligt på grund av ljudet eller hur jag blivit behandlad.

Per Eriksson säger att han känner sig illa berörd av hela hanteringen kring de tre vindkraftverken i Jordberga. Han anser att det har varit brist på information och att han och andra grannar har blivit nonchalant bemötta från olika håll. Han påstår att han aldrig fått yttra sig, att det varit ett informationsmöte som han aldrig blev kallad till. Det är det Per Eriksson tycker känns värst.

Å andra sidan:

– Den där är vår vindmätare. Den visar både från vilket håll det blåser och om det blåser mycket eller lite, säger Ulla Jarvi och blickar ut över slätten från köksfönstret som vetter mot öster.

Vindkraftverket hon syftar på ligger mellan Källstorp och Stora Beddinge. Det sträcker sig långt över kyrktornets höjd.

Ulla och hennes make bor på en gård i Brönnestad. Byn är omringad av vindkraftverk. En kilometer bort från gården ligger fyra verk varav det första byggdes redan 2001 och de övriga 2007. Sammanlagt kan man se 12 snurrande verk från paret Jarvis gård.

Annons

– Blåser gör det alltid här. Därför är det så perfekt med möllor här. Här gör de ju verkligen nytta, konstaterar Ulla Jarvi när hon står uppe på backkrönet längs vägen som går förbi vindkraftverken.

För Ulla Jarvi är vindkraftverken inget som stör. Hon var positiv redan när det första verket skulle uppföras.

Ovanstående är utdrag från första artikeln i serien om vindkraften. Vill du hänga med kan du ta del av hela artikeln här.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons