Annons

Vindkraft möter massivt motstånd

Motståndarna till det planerade vindkraftverket i Hemmesdynge ger sig inte så lätt. De senaste dagarna har det haglat in överklaganden till stadsbyggnadskontoret.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2013
Foto: Claes Nyberg
Foto: 

Ifall motståndet mot vindkraftverket var stort redan innan det fick bygglov så är protesterna lika massiva nu. Många av dem som överklagat skriver att verket är ytterst olämpligt i området.

Ett par skriver att den jordbruksmark som ska tas i anspråk för vindkraftverket är den allra bästa, 10+, och ifrågasätter ifall kommunens tjänstemän känner till det. Paret påpekar också att man på platsen för verket har utsikt över fem kyrkor och att sockengränsen är fornminnesförklarad.

Annons

"Det är sorgligt att man inte rättar sig efter de riktlinjer som finns och försöker ta till vara på den kulturella landsbygden vi i stället borde värna om", skriver paret.

En som bor i en grannfastighet till verket skriver att det på hennes fastighet kommer att bli en ljudstörning som ligger mycket nära den maximalt acceptabla ljudnivån på 40 decibel. "Det är en miljömässig olägenhet som inte kan accepteras", skriver hon.

En annan närboende kallar i sitt överklagande det planerade verket för monster och undrar hur man kan få tillstånd till ett sådant verk samtidigt som det råder överproduktion på el.

Även sverigedemokraterna Tommy Hedin och Jan Larsson överklagar beslutet. Båda sitter i samhällsbyggnadsnämnden som beviljade bygglov för verket i Hemmesdynge. Tommy Hedin skriver i överklagandet att han är "berörd granne", vilket han inte är formellt sett. I så fall hade han varit tvungen att anmäla jäv vid nämndsmötet, vilket han inte gjorde.

– Det är rätt så långt från min fastighet, men hur det än är så kommer man att se det när man tittar åt det hållet. De har inte gjort någon skuggbedömning där så jag vet inte om jag blir drabbad av skuggningar, och drabbad av buller kan man bli på jättelångt avstånd, säger Tommy Hedin.

Det planerade verket ska bli mellan 85 och 95 meter högt. Det är tredje gången som bygglov söks för vindkraftverk på fastigheten, första gången sa kommunen nej och andra gången gjorde försvaret det.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons