Annons

Villkor på gång för krematoriets utsläpp

Församlingen i Trelleborg har lämnat in sin ansökan om vilka villkor som ska gälla för utsläppen av kvicksilver och kväveoxider från krematoriet.
Trelleborg • Publicerad 8 juli 2005

Under den senaste tiden har krematoriet drivit verksamheten under en prövotid för att se hur reningen fungerar. 30 juni var dock sista dagen för församlingen att föreslå för länsstyrelsen vilka villkor som ska gälla för utsläppen.

Under prövotiden har en provisorisk föreskrift gällt där rökgaserna ska renas så att 90 procent av kvicksilvret tas om hand och högst 10 procent släpps ut till luften.

Annons

I Trelleborg har man under många år slagits för att de så kallade selenmetoden för rening av kvicksilver ska godkännas. Metoden går ut på att en selenampull tillsätts vid kremeringen. När selen frigörs vid förbränningen reagerar det med kvicksilvret så att en stabil kemisk förening bildas, kvicksilverselenid. Den föreningen kan sedan fångas i ett textilfilter.

Kvicksilvret vid kremeringen kommer från amalgamet i tandlagningarna.

Metoden är billig och enkel och tycks fungera. Enligt mätningarna som Trelleborgs krematorium gjort fungerar metoden så bra att mellan 95 och 97 procent av kvicksilvret fångas in, beroende på hur mycket amalgam som finns vid kremeringen.

Trelleborgs församling vill dock ansöka om att få som villkor att högst 0,75 gram kvicksilver ska släppas ut vid varje kremering. Det motsvarar att ungefär 85 procent fångas in av reningen.

När det gäller utsläppen av kväveoxid menar krematoriet att de är starkt beroende av kistan. Om man försöker sänka utsläppen av kväveoxider finns det också risk att förbränningen inte blir fullständig, menar församlingen, som därför inte vill ha några krav på detta.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons