Villapriserna ökar mest i Trelleborg

Prisuppgången på villor i Trelleborgs kommun fortsätter. Nu är Trelleborg den kommun i Stormalmö där priserna ökar mest. I Skåne är det bara Simrishamn och Hässleholm som slår ökningen i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 29 juli 2014
Foto: Hasse Holmberg
Villapriserna i Trelleborg ökar mest i Stormalmö.
Villapriserna i Trelleborg ökar mest i Stormalmö.Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

– Uppgången som varit i Malmö det senaste året börjar nu ge utslag även här, säger Stefan Ekelund, fastighetsmäklare på Bjurfors i Trelleborg.

Prisökningen har märkts tydligt i Trelleborg under hela året och den senaste statistiken visar att trenden håller i sig. Under april, maj och juni ökade priserna med sju procent jämfört med de tre månaderna innan dess. Genomsnittspriset på en villa i Trelleborgs kommun ligger nu på 2 157 000 kronor. Det senaste året har priserna ökat med tre procent.

– När det blir ett uppsving i Malmö så blir det så småningom en effekt på kranskommunerna. Malmö är mycket expansivt just nu med stora företag som flyttar dit, och då är Trelleborg ett bra alternativ ur pendlingssynpunkt, säger Stefan Ekelund.

Göran Badelt på mäklarfirman Badelt är inne på samma spår. Han pekar också på att de goda kommunikationerna med en utbyggd E 6 och en kommande motorväg ökar attraktiviteten. Och att huspriserna är lägre i Trelleborg jämfört med andra kommuner runt Malmö spelar förstås också roll.

– Trelleborg är relativt lågt prissatt, mycket lägre än Vellinge och lite lägre än Svedala. Folk som bor i Malmö och vill flytta ut tittar i en cirkel och ser då att Trelleborg är väldigt prisvärt. Vi har haft många barnfamiljer från Malmö på visningarna den senaste tiden, säger Göran Badelt.

De mäklare som TA har talat med ser mycket positivt på läget inför hösten. Stefan Ekelund ser egentligen bara ett hinder mot fortsatt god prisutveckling i Trelleborgs kommun.

– Det enda spöket är väl valet i höst. Jag har varit fastighetsmäklare sedan 1992 och vet att varje gång det är val så påverkas både börsen och räntorna vilket givetvis också påverkar priserna. Sen vet man ju aldrig om eventuellt nya regeringspartier vill införa fastighetsskatter och andra avgifter för villaägare, säger Stefan Ekelund.

Fotnot: Till Stormalmö räknas Malmö, Trelleborg, Vellinge, Skurup, Svedala, Burlöv, Staffanstorp, Lund, Lomma, Kävlinge, Eslöv och Höörs kommuner.

Fanny Nyberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.