Annons

Andreas Westergren: Vill Trelleborgs styre slå undan benen på TA?

Öppet brev till Trelleborgs ledande politiker från TA:s nyhetschef.
Andreas WestergrenSkicka e-post
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2023
Andreas Westergren
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Högsta företrädarna för styret i Trelleborg: Ann Kajson Carlqvist (M), Henrik Silfverstolpe (L), Erik Lundström (KD) Och Mathias Andersson (SD)
Högsta företrädarna för styret i Trelleborg: Ann Kajson Carlqvist (M), Henrik Silfverstolpe (L), Erik Lundström (KD) Och Mathias Andersson (SD)Foto: Tomas Nyberg

De styrande politikerna i kommunen har beslutat att inte informera om fattade beslut direkt efter nämndsmötena. Det ska i stället ske efter att protokollen är justerade. Det kan ta upp till två veckor.

Vi, Trelleborgs Allehanda, får motvilligt acceptera det. Vi får väl vara nöjda att de över huvud taget pratar med oss.

Annons

Men kommuninvånarna, ni läsare, förtjänar mer.

För många är just dagstidningen den primära källan till information om kommunen. Här kan man ta del av beslut som berör en direkt i sin egen vardag. Att då behöva vänta på en protokollsjustering är orimligt.

TA kommer förstås göra allt som står i vår makt för att ändå försöka informera om beslut som är på gång och vilka som har fattats. Så snabbt som möjligt.

Att skriva om förslag är en av våra viktigaste uppgifter. Då kan allmänheten bilda sig en uppfattning om det som är på väg att hända, och ges därmed en chans att hylla eller opponera sig i tid inför att klubban ska falla. Det borde vara bra för alla.

Det här ses dock inte med blida ögon av en del politiker.

Men att dessutom behöva vänta uppemot ett par veckor för att få reda på vilket beslut som verkligen togs är helt tokigt. För att inte säga skandalöst. Särskilt i en kommun som vill vara öppen och transparent.

Det hela blir ännu märkligare när kommunen nu själv går ut med information om beslut fattade på nämndsammanträden. INNAN protokoll är justerat. Socialnämnden gjorde det förra veckan, då gällde det frågan om valfrihet inom familjerådgivningen.

Lika märkligt blir det när kommunen går ut med förslag till beslut som ska fattas. Alltså innan nämnden sammanträtt. Vilket tekniska servicenämnden gjorde gällande äventyrsbadet.

Förstå mig rätt här. Det är rimligt att kommunen delar den här typen av information. Det är öppenhet och transparens. Men det är inte rimligt i ljuset av att fri, oberoende media ska behöva vänta två veckor på samma information och ges möjlighet att ställa frågor kring den. Hur obekväma frågorna än må vara.

Jag undrar, helt uppriktigt, vad som ligger bakom den här strategin? Inte kan det väl vara så att man från politiskt håll försöker slå undan benen på den mest effektiva budbäraren, den som når ut till flest snabbast? Alltså dagstidningen, Trelleborgs Allehanda.

Annons
Annons
Annons
Annons