Vill skapa debatt med konst

Konstnären Allan Friis vill i sin konst skildra det som sker i samtiden. Väcka debatt om viktiga samhällsfrågor. Och ställa frågor till åskådarna utan att ge något svar.
Trelleborg • Publicerad 16 februari 2008
Allan Friis målar gärna bilder som skildrar verk som väcker debatt om viktiga samhällsfrågor. Kommande veckor ställer han ut på Galleri New Form. Bild: Claes Nyberg
Allan Friis målar gärna bilder som skildrar verk som väcker debatt om viktiga samhällsfrågor. Kommande veckor ställer han ut på Galleri New Form. Bild: Claes NybergFoto: 

Tidigare målade Allan Friis poetisk och surrealistisk konst. I dag vill han väcka debatt om viktiga samhällsfrågor.

- Jag målar om det som sker i samtiden. Jag vill att de som tar del av min konst ska ta ställning i viktiga samhällsfrågor. Själv ger jag inga svar jag ställer frågor och vill sätta igång en diskussion, säger Allan Friis som ställer ut reliefer och oljemålningar på Galleri New Form i Gislöv kommande veckor. Allan Friis tycker att det är viktigt att hans konstverk har en titel för att leda åskådaren till hans syfte.

- Konstnären måste ha en avsikt när han målade bilden och har man ingen titel har man marginaliserat konstnären, förklarar han. Djupet i bilderna är något som Allan Friis jobbar mycket för att skapa.

- Jag strävar efter en djupverkan i bilderna så att ögat förställs, berättar han.

Förutom oljemålningar pryds väggarna på Galleri New Form även av reliefer.

- Reliefer är inte typiskt för mig. Det är mer ett experiment. I slutet av 90-talet målade jag de här bilderna som bröt en del mot mitt måleri.

Björn Römert, en annan av utställarna, skapar skulpturer i stål och han strävar efter att fånga verkligheten och nuet.

- Jag beskriver verkligheten så som den är. Jag vill att man ska fastna för dem. Titta på dem en längre stund och upptäcka nya saker, säger han.

Caroline Andersson

0410-545 34

caroline.andersson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.