Annons

Vill höja status för vårdyrken

Vårdyrket ska bli ett framtidsyrke. Det är budskapet i fackförbundet Kommunal:s satsning på att försöka göra vårdyrket mer attraktivt. Presentationen av visionerna om vården gjordes i Rådhuset på tisdagsförmiddagen.
Trelleborg • Publicerad 13 augusti 2002

Bland annat förespråkar man arbetstidsförkortning, möjligheten till vidareutbildning och försöka hitta en modell där personalen ska kunna påverka sina arbetstider. Strategiskt, före valet går socialdemokraterna och fackförbundet Kommunal ut med sitt gemensamma beslut: Tydliggör yrkesrollen för vårdpersonalen genom att ta bort arbetsuppgifter som inte är vård- och omvårdsinriktade. - Vårdpersonalen måste avlastas från sysslor, till exempel städning och andra moment som tar tid och gör att tiden för att vårda reduceras. En möjlighet är att engagera personal som tar hand om de sysslor som tar hand om bisysslorna, så att personalen kan ägna sig mer åt att vårda, säger Gun Tenggren, ordförande i Kommunal:s sektion 21 i Trelleborg, med ungefär 1300 medlemmar. Genom de 85 fackligt engagerade arbetsplatsombud har man nu tagit fram en plan för hur vårdpersonalen i Trelleborg ska få det bättre. - Många inom vårdyrket känner sig otillräckliga för att de inte hinner med allt som de vill. Oftast handlar om att de känner att de inte har tillräckligt med tid för dem man hjälper. Det måste motverkas och förstärkning av resurserna måste göras för att det ska bli en förändring, fortsätter Tenggren. Kommunalrådet Egil Ahl (s), som dessutom är ordförande för arbetarekommunen i Trelleborg betonar vikten av att göra vårdyrket till ett framtidsyrke. - Det går inte att skära ned mera på vården. Tvärtom måste vi satsa. Det är nödvändigt att vi skapar förutsättningar för att vårdpersonalen ska känna sig tillräckliga och trivas med sitt arbete, säger han. Ahl kan dock inte säga hur mycket pengar man är beredd att skjuta till. Rent allmänt säger han att "det måste satsas mer". - Det är klart av vi ska skjuta till pengar, exakt hur mycket kan jag dock inte säga. Det är viktigt att vi ska göra vårdyrket attraktivt och motverka slimmade organisationer, för att kunna rekrytera ny personal till vård av äldre och omsorg av funktionshindrade i kommunen, säger han. Kommunal och Socialdemokraterna har även bestämt sig för att gemensamt jobba för skapa ett lärlingsprogram för att ge handledning till dem som är intresserade av gå en vårdutbildning. - Förbättringarna ska även underlätta för de personer med invandrarbakgrund som vill arbeta inom vård och omsorg i Trelleborgs kommun, skriver Gun Tenggren och Egil Ahl i ett gemensamt pressmeddelande.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons