Vill ha bättre Smygehamn

När hamnen i Smygehamn blivit bättre gäller det nu att även förbättra miljön omkring, menar en kommuninvånare i ett medborgarförslag.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2005

Enligt medborgaförslaget har hamnen i Smygehamn nu blivit bättre efter de åtgärder som kommunen genomfört. Men det ställer också krav på att miljön kring hamnen förbättras, anser förslagsställaren.

I sitt förslag till kommunen listar han en rad åtgärder som han anser behövs i Smygehamn.

Det handlar först om en informationstavla, som enligt förslaget bör sättas upp i hamnen. Tavlan bör ha en karta och visa på sevärdheter och näringsidkare i hamnens närhet. Kostnaderna skulle kunna klaras genom reklam på tavlan, menar förslagsställaren.

Dessutom bör en byggnad med toaletter, duschar och eventuellt bastu byggas, där man även kan ha möjlighet att tömma latriner och ha en miljöstation. Där bör också finnas tvättmaskin och torktumlare att hyra, enligt förslaget. I samma byggnad skulle kommunen också ha sin turistbyrå på sommaren, menar han.

Turistbyrån bör ligga i anslutning till hamnen och till Sveriges sydligaste udde Smygehuk och inte vid Köpmansmagasinet, resonerar förslagsställaren.

I sitt förslag för han även fram att kommunen bör satsa på trådlöst nätverk i hamnen, som en service till gästande båtar i hamnen. Enligt förslaget använder många i dag internet för att planera sina rutter, för väderprognoser och annan information.

Slutligen menar förslagsställaren att alla biltrafik till pirområdet ska förbjudas. I stället bör en ordentlig parkering för turisttrafiken byggas bakom före detta Hamnkrogen. Dessutom bör gångstråk ordnas ner till hamnen.

Småbåtshamnens område bör stängas med bommar och eventuellt kortläsare, heter det i medborgarförslaget.

Förslaget avslutas med en reflexion över Smygehamn som turistmagnet, där förslagsställaren menar att orten har alla förutsättningar att utvecklas enormt. Då är det dock av stor vikt att området behåller sin charm och integritet, menar han, och att det inte förvandlas till en turistfälla.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.