Annons

Vill ha bättre service på finska

Tom Nyström, medlem i Finska föreningen i Trelleborg, föreslår att kommunen ska gå med i förvaltningsområdet för finska språket. Det innebär ett starkare skydd för finsktalande att få hjälp på sitt modersmål i bland annat vård och omsorg.
Trelleborg • Publicerad 4 april 2013
Tapani Ståhl och Tom Nyström vill att Trelleborgs kommun ska gå med i förvaltningsområdet för finska språket, som skulle ge bättre möjligheter för finsktalande att få hjälp av myndigheterna.
Tapani Ståhl och Tom Nyström vill att Trelleborgs kommun ska gå med i förvaltningsområdet för finska språket, som skulle ge bättre möjligheter för finsktalande att få hjälp av myndigheterna.Foto: Claes Nyberg

-Det finns 1561 första-, andra-, och tredje-generationens finsktalande i Trelleborgs kommun, berättar Tom Nyström.

Det innebär att nästan fyra procent av de boende i kommunen har en finsk anknytning. Några andra skånska kommuner har också en betydande andel med finsk anknytning, bland annat Perstorp och Bromölla. Det handlar liksom i Trelleborgs fall om industriorter som hade en stor finsk invandring under framför allt 60- och 70-talet.

Annons

- Vi har diskuterat frågan i Finska föreningen, berättar Tapani Ståhl, ordförande i föreningen. Vi har tagit beslut om att föreslå att kommunen ansluter sig till förvaltningsområdet.

Sverigefinska riksförbundet har skickat ett brev med samma förslag till Trelleborgs kommun, men Tom Nyström åtog sig att även ta upp saken som ett medborgarförslag.

-Sådana får ju bara lämnas in av privatpersoner, inte av föreningar, berättar han.

Redan i dag finns det ett grundskydd för minoritetsspråk som finska genom flera olika lagar. Det handlar bland annat om att kommunen ska samråda med den finska minoriteten i kommunen när det handlar om frågor som berör dem. Kommunen ska också enligt socialtjänstlagen verka för att det finns personal som kan prata finska när det finns äldre som har det behovet.

Om kommunen ansluter sig till förvaltningsområdet skulle det skyddet stärkas.

-För äldre kan det inlärda språket försvinna om man drabbas av till exempel demens. Då finns bara finskan kvar, säger Tom Nyström.

En anslutning innebär också att kommunen får bidrag för de merkostnader man kan få.

-För Trelleborgs del skulle det röra sig om 660 000 kronor per år, säger Tom Nyström.

För närvarande finns 48 kommuner i Sverige som är med i det finska förvaltningsområdet. De flesta ligger i Norrland.

-Malmö är en kommun som under det här året ska fatta besluta om man ska gå med i förvaltningsområdet för finska, säger Tom Nyström.

Annons

Finska föreningen i Trelleborg bildades 1964 och har bland annat haft mycket verksamhet i sin föreningslokal.

-Nästa år ska vi fira 50-årsjubileum, berättar Tapani Ståhl.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons