Annons

Vill ha bättre kapacitet från Kriegers flak

Tekniska nämnden godkänner inte företaget Sweden Offshore Winds förslag till hur vindkraften på Kriegers flak ska kopplas in på kommunens elnät.
Trelleborg • Publicerad 2 juni 2005
Sweden Offshore Winds vill bygga en jättelik vindkraftspark på Kriegers flak. Arkivbild: Mark Hanlon
Sweden Offshore Winds vill bygga en jättelik vindkraftspark på Kriegers flak. Arkivbild: Mark HanlonFoto: 

Bengt Lander, projekteringschef på Kommunal Teknik, tror i likhet med politikerna i tekniska nämnden att den model som föreslås och som går ut på att distribuera elen via ett 130 kilovoltsnät kan äventyra elförsörjningen för hela Trelleborgs kommun.

– Följden kan bli ett svajigt elnät. Det vill vi inte riskera. Vi har inget emot vindkraft på Kriegers flak. Däremot vågar vi inte ta risken att försämra den egna elförsörjningen i Trelleborgs kommun, säger Bengt Lander.

Annons

Det är en enig teknisk nämnd som sätter sig emot förslaget, som bland annat går ut på att elen, som ska gå via en kabel till en kraftstation i norra delarna av Trelleborg, precis i närheten av nya Vattentornet. Den andra sortens elnät, som har kapacitet för 400 kilovolt, har Sweden Offshore Wind inte föreslagit.

– Fungerar det inte kan vindkraftsproducenterna dra elen via kraftstationen i Arrie eller den som ligger i Barsebäck, fortsätter Bengt Lander.

Enligt honom är risken stor att det blir fler strömavbrott och en mer sårbar elförsörjning om Trelleborgs kommun godkänner 130 kilovolts-alternativet.

– Denna gröna energikälla, vindkraft, är en bra satsning i sig. Men deras förslag kan inte accepteras så länge de inte kommer med en bättre lösning, säger Bengt Lander.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons