Vilks gav svar om konst
- Bra konst är det som konstvärlden anser vara bra konst. Så enkelt är det, fastslog Lars Vilks och inledde en timslång utläggning om samtidskonst.
- Förr var konst tråkigare, man hade bara tavlor. I dag är konsten het, tyckte Vilks och gav sig ut på en vandring genom olika grepp som dagens konstnärer använder sig av.
- Ready-made är ett sådant exempel. Det uppfanns redan 1917 av Marcel Duchamp, som signerade en urinoar. Men inte förrän på sextiotalet blev konceptet mer spritt, förklarar Vilks och demonstrerar med hjälp av en Ramlösaflaska hur han i egenskap av konstnär kan utropa flaskan till att vara konst.
- Ni tror kanske att det är skojeri, men det är det inte.
I en lång bildsvit får eleverna följa med jorden runt och se vad konstnärer hittar på idag. Damien Hurst och hans kollegor i England som gör allt för att väcka massmedial uppmärksamhet.
- Våld, sex och skadade djur. Det intresserar alltid folk, brukar jag säga till mina konstelever.
En fejkad solnedgång på Tate gallery, videokonst, relationell konst där konstnärern bjuder besökarna på mat för att skapa ett möte mellan människor svischar förbi på skärmen.
- För konstnärers del kan man sammanfatta vår tid med att man måste skapa något som väcker uppmärksamhet. Något man kommer ihåg.
Mest uppskattat var Lars Vilks egen berättelse om hans mångåriga kamp med myndigheter om konstverken Nimis och Arx på Kullaberg. I dag är de populära turistmål som figurerar i kommunens turistbroschyrer, men de har inte alltid setts med blida ögon av allmänheten och etablissemanget, särskilt inte när Vilks började spika på verket för 27 år sedan och det så småningom kom till länsstyrelsens kännedom.
- Men det är inte fel att få en länsstyrelse efter sig. De larmar ju pressen och man får all uppmärksamhet man kan önska sig. Vid ett första tillfälle fick jag 10 000 i vite för att jag uppfört bygget, men vad är 10 000 kronor om man jämför med vad annonsutrymme kostar?
Vilks berättar hur han sålde böterna och på så sätt gjorde dem till konst och tjänade pengar på dem i stället. Allt eftersom historien om kampen mot myndigheter, grevar och motorsågsvandaler framskrider ser eleverna allt mer intresserade och vakna ut. När Vilks avslutar med några ord om det land som han och andra skapat, Ladonien, och förklarar att de ligger i krig mot Sverige, skakar några misstroget på huvudet. Ä;;;;;;;;r det på riktigt eller är det...konst?
- Det var riktigt häftigt att höra om hur han skapade sitt konstverk, tyckte teknikeleven Safed Osmanovic efteråt.
Andra var mer skeptiska.
- Nu förstår man varför det finns ställen som S:t Lars, hördes en ung man kommentera.
Louise Voll Ercolino