Annons

Vilda vikingar fajtas på Borgen

Trelleborg • Publicerad 3 juli 2007
Den minsta vikingen heter Maja, två månader, här med mamma Johanna Ekelund. BILD: MALIN PALM
Den minsta vikingen heter Maja, två månader, här med mamma Johanna Ekelund. BILD: MALIN PALMFoto: 
Brutal kamp på vikingaborgen.
Brutal kamp på vikingaborgen.Foto: 

Storslaget på Trelleborgs vikingaborg börjar på torsdag och pågår hela helgen. Vilda fajter med svärd och yxa av de stridslystna vikingarna utlovas varje dag som Storslaget pågår med början klockan 15.

– Tyngdpunkten har lagts på lek och spel i årets program och själv stormningen, berättar borgfrun Ylva-Kristina Ekelund.

Annons

Halsingarna är en av alla grupper som gästar Trelleborgen under Storslaget, för att vara med i det iscensatta kriget.

Fredrik Nihlén, engagerad i Halsingarna, med Helsingborg som hemort, är en av entusiasterna som drar till Trelleborg:

– När vi ska dra våra svärd utspelar det sig år 1010. Borgen har blivit övergiven och en kungsgård utanför Gylle är under uppbyggnad, säger Fredrik Nihlén med stark inlevelse.

Förutom rollspelet, som kallas just Storslaget, arrangeras en hantverksmarknad.

Det bjuds dessutom på musik. Inledningsdagen underhåller dansgruppen Cadenza och musikerna i Ars Ultima klockan 13.30.

Runstenshuggning står även på programmet, liksom kvällsföreställningar. Teater i vikingastil blir det vid amfiteatern då det ska improviseras fram stycken av musiker, dansare och även eldkonstnärer.

De mest dramatiska storslagen kommer att äga rum under lördagen och söndagen, då gäster från Danmark och andra delar av Sverige kommer till Trelleborgen.

Vuxna får betala en entréavgift på 60 kronor per dag eller köpa ett armband till reducerat pris. Barn under 16 år går in gratis.

Ola Bogren, aktiv i Halsingarna, talar sig varm för de stundande slagen.

– Det som utkämpas under helgen illustrerar en del av vår historia, som också visar hur duktiga vikingarna var på att ta vara på de kunskaper de samlade på sig under sina resor i Södra Europa, betonar han.

Annons

Det är inte enbart stora, starka vikingar, klädda i brynjor av stål på Trelleborgen. Exempel på att mini-vikingar finns med i vimlet är lilla Maja, som fyllt två månader, följer med mamma Johanna Ekelund när aktiviteterna på Trelleborgen drar igång.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons