Vilda fåglar sprider troligen hönssjukan
Newcastlesjukan har brutit ut med jämna mellanrum sedan mitten av 1990-talet. Varje gång har den fått till följd att stora besättningar, med många tusen fåglar, slaktats ut. Men fortfarande är det inte helt säkert hur smittan sprids.
- I det här fallet finns det ingenting som tyder på att smittan spridits via transporter eller levande djur, säger Christina Thörn på Jordbruksverkets enhet för häst, fjäderfä och vilt. Vi tittar på eventuella smittvägar och hittills har vi inte hittat någon annan förklaring än att vilda fåglar sprider virus.
Teorin går ut på att vilda småfåglar, som är smittade med viruset, sitter på kanterna av ventilatorer och att deras avföring sen hamnar inne i fjäderfästallarna där hönsen får i sig smittämnet. Om teorin stämmer så är enda sättet att hindra spridningen att bygga om ventilatorerna.
- Troligen behövs det mycket små mängder smittämnen, säger Christina Thörn. Besättningar som står inne året om är förmodligen känsligare för smittan. Jag kan inte komma ihåg att vi någonsin haft Newcastlesjuka i en ekobesättning. Det är inte säkert att vilda fåglar blir särskilt sjuka när de smittats.
Inom ett område, med en radie på tre kilometer från den smittade gården gäller hårda restriktioner, fjäderfä och andra fåglar i fångenskap ska hållas inomhus. Ingen obehörig får gå in i fjädefästallar, levande fåglar, kläckägg och fågelprodukter får inte transporteras ut ur området, utställningar med levande fåglar är förbjudna.
Inom övervakningsområdet med tio kilometers radie är det förbud mot transporter och utställningar.
Viruset smittar inte människor.